Totul despre Inovare - Procesul de Inovare, Abordari si Tipuri de Inovare

Innovation Funnel

Inovare sau Inovație?

Înainte de a trece la lucruri tehnice, vrem să clarificăm un lucru: care e diferența dintre termeni – inovare sau inovație?

Pe scurt, inovarea este acțiunea de a inova, în timp ce inovația este rezultatul acelei acțiuni

I. Procesul de inovare

Inovarea este aplicarea comercială cu succes a unei idei, prin procese care îmbunătățesc sau creează produse noi, servicii noi sau chiar industrii noi. În ziua de astăzi, inovarea este considerată activitatea necesară pentru ca o organizație să aibă succes. De asemenea, inovarea este motorul principal al economiei.

Un exemplu de proces de inovare poate fi văzut în Fig.1 de la începutul acestui articol, în care este reprezentat un innovation funnel. Nu vom intra aici în prea multe detalii, dar puteți citi acest articol pentru mai multe informații.

O idee este inovativă doar în momentul în care este dezirabilă în rândul consumatorilor, fezabilă din punct de vedere tehnologic și viabilă din punct de vedere financiar. Intersecția dintre aceste trei dimensiuni este denumită „the sweet spot of innovation” despre care poți citi mai multe aici.

Procesul de inovare este suma tuturor activităților necesare pentru aplicarea comercială a ideii menționate mai sus. Pe scurt, el începe identificarea unei probleme și crearea unei soluții care adresează o nevoie sau dorință a consumatorilor. Nu există un proces fix de inovare, el fiind diferit și adaptat de la caz la caz. În mare însă, el arată așa:

  1. Ideile – aici se face ideație și se adună cât mai multe idei posibil. Aceste idei vin din surse cât mai variate și în această etapă se lucrează mult la adunarea de informație și cunoștințe.
  2. Criteriile – aici ideile se selectează și se asigură că ideile care sunt selectate aduc valoare și sunt aliniate cu obiectivele companiei. De asemenea, în această etapă, se alocă resursele necesare pentru dezvoltarea ideilor selectate.
  3. Testarea – ideile se rafinează și se testează pentru a vedea dacă sunt potrivite pentru cerințele pieței și, mai ales, a utilizatorilor. 
  4. Lansarea  – dacă ideile au trecut de teste sunt lansate pe piață, în mediul real.
diagram showing the sweet spot of innovation

II. Abordări ale inovării

În literatura de specialitate, există mai multe abordări ale inovării, în funcție de diferiți factori:

  1. În funcție de ceea ce se inovează –  Inovare de produs și Inovare de proces
  2. În funcție de evoluția pieței – Inovare tehnologică și Inovare de business model
  3. În funcție de cât de drastică este inovarea – Inovare de rutină, Inovare radicală, Inovare disruptivă, Inovare arhitecturală
  4. În funcție de configurație, ofertă și experiența clienților reies 10 tipuri de inovare – Inovare de model de profit, Inovare de rețea, Inovare de structură, Inovare de proces, Inovare de performanță a produsului, Inovare de sistem de produs, Inovare de servicii, Inovare de canale, Inovare de brand, Inovare de customer engagement
  5. În funcție de efectele inovăriiInovare socială
  6. O alternativă la procesul clasic de inovareInovare deschisă

În continuare, vom prezenta toate aceste abordări ale inovării și exemple de succes ale punerii lor în aplicare:

În funcție de ceea ce se inovează

Această abordare privește inovarea din prisma „obiectului” inovării – produsul în sine – rezultatul final și caracteristicile sale sau procesul prin care este dezvoltat acel produs

Diferența dintre cele două tipuri de inovare este că inovarea de produs este vizibilă utilizatorului final, în timp ce inovarea de proces nu este vizibilă utilizatorului final, ea având beneficii resimțite de către companie.

iPhone with yellow case on beach background

1. Inovare de produs

Inovarea de produs este tipul de inovare cel mai des întâlnit și se referă la îmbunătățirea performanței unor produse, fie prin produse noi sau îmbunătățirea unor produse vechi. Câteva exemple de inovare de produs, în funcție de tipul de inovare:

• Dezvoltarea unui nou produs inovativ care trebuie fie să rezolve o problemă a consumatorilor într-un mod nou, fie să rezolve o problemă nouă – de exemplu, book readers (Kindle etc.) sau camerele de acțiune – GoPro

• Îmbunătățirea unui produs deja existent – de exemplu, noile telefoane Apple, care sunt din ce în ce mai performante, de la an la an.

Inovarea de produs apare în urma evoluției tehnologiei sau schimbărilor din rândul nevoilor consumatorilor, datorate anumitor factori sociali, culturali sau economici. La nivel de business, inovarea de produs se face atunci când se vrea fie atingerea unor noi segmente de piață, fie dobândirea unui avantaj competitiv fie pentru a se scădea costuri de producție.

Primii pași pentru a ieși pe piață cu ideea ta de afaceri

Curs online pentru (viitori) antreprenori, manageri de produs sau manageri de marketing.

 

2. Inovare de proces

Inovarea de proces se referă la inovarea facilităților, skill-urilor și tehnologiilor folosite pentru a produce și livra un produs sau serviciu. Acest tip de inovare nu are efecte atât de vizibile în rândul consumatorilor ci la nivel intern. Rezultatele inovării de proces pot fi scăderea costului de producție, eficientizarea anumitor procese și poate chiar eliminarea unor bariere din procesul de producție. 

Inovarea de proces poate fi la nivel de echipament, tehnologii folosite sau la nivel de metode folosite de angajați. 

Câteva exemple de inovare de proces:

• Probabil cel mai faimos exemplu de inovare de proces este linia de asamblare a lui Henry Ford care a scăzut timpul de construcție a unei mașini de la 12 ore până la 2 ore și 30 de min.

• Un alt exemplu de inovare de proces vine de la Google – 20% Project care le oferă angajaților 20% din timpul de muncă pentru a lucra la proiecte personale. Așa a apărut Gmail. Acest exemplu este și o inovare la nivel de organizație sau de cultură organizațională, despre care vom vorbi imediat.

Citește mai multe despre caracteristicile inovării de produs și a inovării de proces, precum și diferențe și exemple, aici.

glass of beer on production line

În funcție de evoluția pieței

Această abordare a inovării o privește din prisma a doi factori, care sunt foarte influențați de evoluția pieței sau care dictează această evoluție – Tehnologia și competențele tehnologice – noile tehnologii și competențele tehnologice la care are acces compania și Business Model-ul – planul care se ocupă de felul în care afacerea produce, livrează și captează valoarea către și de la consumatori.

1. Inovare tehnologică

Inovarea tehnologică ține de noile tehnologii sau de tehnologii îmbunătățite care sunt integrate fie în produse sau servicii, fie în procesul de producție

De cele mai multe ori, Inovarea Tehnologică este necesară pentru ca o companie să își păstreze avantajul competitiv sau doar poziția pe piață. NOKIA este un exemplu de companie care nu a ținut cont de evoluția tehnologiei și a ignorat apariția smartphone-urilor.

Tot în rândul smartphone-urilor, acestea sunt un exemplu clasic al inovării tehnologice – poți vedea evoluția iPhone-urilor de la Apple sau modelele de Samsung care nu se opresc să apară.

Invenția liniei de asamblare a lui Ford, de care aminteam mai devreme, este și un exemplu potrivit pentru inovare tehnologică la nivel de proces.

Primii pași pentru a ieși pe piață cu ideea ta de afaceri

Curs online pentru (viitori) antreprenori, manageri de produs sau manageri de marketing.

 

2. Inovare de Business Model

Inovarea  de Business Model este foarte des întâlnită în ultimul timp iar în cazul acestui tip de inovare se schimbă modul în care compania livrează valoare consumatorilor (produse/servicii) și modul în care captează înapoi valoarea (profit). Află mai multe despre Business Model aici.

Inovarea de Business Model este un tip de inovare care are loc prin schimbarea industriei sau a surselor de venit, unde se pot testa diferite metode de monetizare a aceluiaşi produs sau serviciu. 

Cele mai comune exemple de inovare de Business Model sunt Uber, AirBnB și Spotify care au schimbat cu totul felul în care funcționează anumite industrii (Taxi, Hoteluri și Muzică).

În funcție de cât de drastică este inovarea:

Această abordare privește inovarea din prisma schimbărilor care se petrec la nivel de tehnologie și business model.

Atunci când companiile își creează strategia de inovare, pot alege cât de tare se concentrează pe inovarea tehnologiei sau pe a invest în noi modele de business.

1. Inovare de rutină

Inovarea de rutină este cea mai puțin drastică și apare atunci când compania păstrează business model-ul actual și competențele tehnologice pe care deja le deține

Acest tip de inovare se manifestă, de cele mai multe ori, în companii care își îmbunătățesc frecvent produsele. Exemple de inovare de rutină sunt versiunile noi de la Microsoft Windows sau procesoarele Intel.

2. Inovare radicală

Inovarea radicală apare atunci când se păstrează business model-ul deja existent dar se compensează prin investiția în noi tehnologii și dezvoltarea de noi competențe tehnologice

Un exemplu de inovare radicală este primul iPhone care a făcut oficial trecerea de la telefoanele mobile, în forma în care existau ele până atunci, la smartphone-urile pe care le folosim cu toții azi.

types of innovation matrix

3. Inovare disruptivă

Inovarea disruptivă presupune schimbarea radicală a business model-ului în timp ce se folosesc tehnologiile și competențele tehnologice care sunt deja la îndemână

Clayton M. Christensen, care a introdus termenul în anii ’90, în cartea sa Innovator’s dilemma, spune că una dintre principalele caracteristici ale inovării disruptive este că acestea provoacă companiile mari, care au monopol într-o anumită industrie. 

Exemple de inovare disruptivă precum AirBnB, Uber sau Spotify arată cum aceste mici companii au reușit să schimbe total felul în care arată și funcționează o industrie.

4. Inovare arhitecturală

Inovarea arhitecturală are loc atunci când și business model-ul dar și competențele tehnologice sunt schimbate

Exemple de inovare arhitecturală sunt Kodak sau Polaroid, companii care au fost nevoite să facă trecerea de la analog la digital și astfel a trebuit să schimbe și felul de monetizare a ceea ce ofereau până atunci.

Am scris mai multe despre aceste 4 tipuri de inovare, prezentate în Mapa Inovării, aici.

camera film on yellow background

III. 10 tipuri de inovare

Această abordare ne prezintă 10 tipuri de inovare rezultate din dimensiunile pe care trebuie să le ia în considerare o companie, atunci când vrea să inoveze – în funcție de configurație, de ofertă și de experiența consumatorului. 

Cum ziceam, atunci când o companie vrea să inoveze, ar trebui să ia în considerare toate aceste dimensiuni.

În funcție de configurație:

Această categorie se referă la tot ce ține de business și de sistemele care stau la baza businessului.

1. Inovare de model de profit

Inovarea de profit se face atunci când o companie găsește noi modalități de a livra și, mai ales, captura valoare. Astfel, se analizează nevoile consumatorilor și se caută noi oportunități de monetizare.

Exemplu de inovare de model de profit – felul în care Netflix a schimbat industria de închiriat filme într-una cu model de abonament.

2. Inovare de rețea

Inovarea de rețea apare atunci când produse sau servicii inovative apar în urma conexiunilor dintre organizații și oamenii din acele organizații.

Un tip asemănător de inovare este inovarea deschisă, despre care vom vorbi imediat.

3. Inovare de structură

Inovarea de structură apare atunci când se folosesc diferite elemente ale organizației, într-un mod inovativ – de la oameni, la echipamente.

Exemplu de inovare de structurăProiectul 20% de la Google, în care angajații își pot petrece 20% din timpul de lucru pentru proiecte personale.

4. Inovare de proces

Inovarea de proces apare atunci când compania îmbunătățește activitățile și operațiunile pentru a crește eficiența.

Un exemplu de inovare de proces este sistemul fast-fashion de la Zara.

 

Află mai multe depsre cele 10 tipuri de inovare aici.

yellow zara perfume with box

În funcție de ofertă:

Această categorie se concentrează pe ofertă principală a unei companii – produse, servicii sau o colecție dintre acestea:

1. Inovare de perfomanța produsului

Inovarea de performanța produsului se concentrează pe valoarea, caracteristicile și calitatea produselor, atât prin dezvoltarea de noi produse cât și prin îmbunătățirea produselor deja existente.

Exemple de inovare de performanța produsului sunt camerele GoPro, un produs nou, fie modelele noi de smartphone-uri și camerele din ce în ce mai performante pe care acestea le au.

2. Inovare de sistem de produse 

Inovarea de sistem de produse ține produsele și serviciile complementare ofertei de bază ale unei companii.

Un exemplu de inovare de sistem de produse este Nike+, kit-ul creat de nike care pe lângă echipamentele sportive, adaugă și device-uri mobile.

Află mai multe depsre cele 10 tipuri de inovare aici.

yellow nike cortez shoes

În funcție de experiența consumatorului

Aici atenția se îndreaptă către utilizator – felul în care interacționează el atât cu produsul sau serviciul cât și cu restul elementelor businessului – de la canalele de comunicare până la brand, în sine.

1. Inovare de servicii

Inovarea de servicii ține de îmbunătățirea produsului din punct de vedere al utilizării acestuia – se concentrează pe o utilizare ușoară, naturală și pe caracteristici care să îmbunătățească experiența.

Un exemplu de inovare de servicii vine de la Zappos, a cărei valoare principală este „livrarea de servicii WOW.”

2. Inovare de canale

Inovarea de canale se referă la toate canalele pe care le are la dispoziție o companie și felul în care le folosește, pentru a conecta clienții și utilizatorii cu oferta lor.  

Exemplu de inovare de canale vine de la New York Public Library și ale sale Insta Novels, prin care a adus lectura mai aproape de o nouă generație de utilizatori. 

3. Inovare de brand

Inovarea de brand se asigură că utilizatorii și clienții pun brandul tău înaintea competiției. Acest lucru se datorează unei identități puternice construite prin strategii bine gândite.

Exemplu de inovare de brand este Virgin Media care s-a extins și pe piața de răcoritoare, cu Virgin Cola sau Virgin Holidays, în industria turismului.

4. Inovare de customer engagement

Inovarea de customer engagement apare prin înțelegerea nevoilor consumatorilor și prin satisfacerea acelor nevoi prin diferite oferte, nu numai ce țin de produs.

Exemplu de inovare de customer engagement este Apple care își păstrează majoritatea clienților pe măsură ce lansează modele noi de smartphone-uri.

Află mai multe depsre cele 10 tipuri de inovare aici.

Primii pași pentru a ieși pe piață cu ideea ta de afaceri

Curs online pentru (viitori) antreprenori, manageri de produs sau manageri de marketing.

 

IV. Alte abordări ale inovării

1. Inovare socială

Inovarea socială apare atunci când un produs, serviciu sau orice alt tip de invenție servește binele și bunăstarea unei comunități, creează o schimbare și aduce mai multă valoare decât soluțiile deja existente.

De exemplu, un anumit tip de tehnologie nu este neapărat inovare socială însă, dacă această tehnologie ajută la îmbunătățirea calității vieții sau la depistarea unei boli, de exemplu, ea poate fi considerată inovare socială. 

Există mai multe tipuri de inovare socială:

• Inovare socio-juridică

• Inovare socio-culturală

• Inovare socio-politică

• Inovare socio-ideologică

• Inovare socio-etică

• Inovare socio-economică

• Inovare socio-organizațională

• Inovare socio-tehnică

• Inovare socio-ecologică

• Inovare socio-analitică

Există câteva exemple de inovare socială, care au ajuns cunoscute la nivel global. Printre acestea se numără Ora Pământului care are loc în fiecare an, în ultima sâmbătă din luna martie sau Giving Tuesday, o campanie mondială de strângere de fonduri. 

Avem și exemple de inovare socială la nivel local, cum ar fi SEPAL (Supporting Employment Platform through Apprenticeship Learning) o platformă de joburi construită printr-un model inovativ care își propune să integreze pe piața muncii tineri din diferite categorii vulnerabile.

De asemenea, multe inovații sociale reies din inovarea deschisă. De exemplu, #EUvsVirus este un hackathon care a a avut loc în Aprilie 2020, ca reacție a pandemiei de COVID-19. Majoritatea câștigătorilor acestui hackathon sunt exemple veritabile de inovare socială pusă în practică.

Citește mai multe despre antreprenoriat social și inovare socială aici.

Yellow door with US Graffiti on it

2. Inovare deschisă

Inovarea deschisă este un concept mai larg. Dacă în cazul inovării clasice (dacă există așa ceva) aceasta are loc în cadrul unui context bine definit, în cazul inovării deschise se practică un flux deschis de informații și resurse

Așadar, nu numai cei responsabili cu inovarea inovează ci procesul ajunge să includă angajații din toate departamentele, de pe toate nivelurile, toți stakeholderii și, de ce nu, și clienții.

Putem categorisi inovarea deschisă în funcție de doi factori:

Nivelul de incluziune:

•  Intracompanie – în interiorul companiei

•  Intercompanie – între două sau mai multe companii

Pentru experți – toți din afara companiei care au un anumit nivel de cunoștințe

•  Deschis publicului – toți oamenii, indiferent de nivelul de cunoștințe

Scop:

Marketing – pentru a aduna o gamă cât mai largă de informații și perspective

Pentru a aduna insight – informații despre piață și consumatori

Pentru a găsi talente 

R&D – pentru cercetare și dezvoltare de noi produse și servicii

Probabil cele mai comune exemple de inovare deschisă sunt evenimentele de tip hackathon – evenimente în care diferite persoane cu diferite expertize, de la programatori la oameni cu cunoștințe de business și marketing se adună într-un cadru formal pentru a veni cu soluții la diferite probleme.

Multe exemple de astfel de evenimente, de dimensiuni foarte mari – la nivel european sau chiar global – au avut loc în lunile martie și aprilie a anului 2020, în contextul pandemiei globale. Printre acestea se numără #EUvsVirus sau The Global Hack.

Citește mai multe despre inovare deschisă, avantaje și exemple aici.

yellow plastic pieces on blue background

Concluzie

După cum ai văzut, există foarte multe criterii pe baza cărora pot fi împărțite tipurile de inovare pe categorii. Probabil ai observat și că multe dintre tipurile de inovare, din diverse categorii, se aseamănă.  Asta se întâmplă din cauză că fiecare categorisire este făcută de o altă „școală”, de diferite grupuri de indivizi care au decis să analizeze inovarea doar din anumite perspective care fie le erau la îndemână, fie era doar ceea ce îi interesa pe ei. 

Ce trebuie să reții însă sunt următoarele concepte și idei despre inovare:

•  Diferența dintre tehnologie și business model (și ce presupune un business model), care poate fi întâlnită atât în rândul inovării tehnologice și inovării de business model cât și în rândul inovării radicale, de rutină, disruptive și arhitecturale.

•  Inovarea de produs, inovarea de proces și variațiile acestora care pot fi întâlnite în rândul celor 10 tipuri de inovare

Inovarea socială ca exemplu a efectului pe care îl poate avea inovarea

•  Inovarea deschisă ca alternativă pornită de la elementele de bază ale inovării – cunoștințele, informația și oamenii.

Primii pași pentru a ieși pe piață cu ideea ta de afaceri

Curs online pentru (viitori) antreprenori, manageri de produs sau manageri de marketing.

 

Din aceasi categorie