Mapa Inovarii - Inovarea de Rutina, Radicala, Disruptiva si Arhitecturala

Ar putea părea că acest termen, inovare, să fie folosit mult prea generos în ziua de astăzi, fiind atribuit către tot felul de produse și servicii. Ei bine, de multe ori, acele produse sau servicii chiar sunt inovative deoarece, după cum vei vedea, inovarea este un concept amplu și larg care cuprinde o mulțime de activități, procese sau strategii.

În articolul Totul despre Inovare – Procesul de Inovare, Abordări și Tipuri de Inovare am încercat să clarificăm și să aducem laolaltă toate abordările și clasificările tipurilor de inovare, în funcție de mai mulți factori. Printre acestea, una dintre abordări, clasifică inovarea în funcție de cât de drastică este aceasta iar din această clasificare reies patru tipuri de inovare – Inovare de rutină, Inovare radicală, Inovare disruptivă, Inovare arhitecturală.

Innovation Map Landscape
Sursa: https://hbr.org

Despre Mapa Inovării

Mapa Inovării este un instrument de vizualizare a posibilităților de inovare, din prisma a doi factori – Modelul de business și tehnologia necesară pentru a inova.

Aceste tipuri de inovare sunt cel mai bine abordate după o  analiză serioasă a pieței, în urma căreia companiile ar trebui să știe care sunt cei mai potriviți pași de luat în continuare. De aici, reies 4 tipuri de inovare:

 

• Inovarea de rutină – Nu necesită nici un model nou de business și nici tehnologie nouă.

• Inovarea radicală – Nu necesită un model nou de business dar necesită noi tehnologii.

Inovarea disruptivă – Necesită un model nou de business însă nu necesită noi tehnologii.

•  Inovarea arhitecturală – Necesită și un model nou de business și tehnologii noi.

 

Vom prezenta, în continuare, definiții și exemple ale fiecărui de tip de inovare însă, până atunci, să clarificăm niște termeni:

Model de business – Pe scurt, modelul de business stabilește felul în care un business produce, oferă și capturează valoarea. În acest context valoarea este orice, de la un produs finit la rezolvarea unor nevoi psihologice și nu numai, ale cosumatorilor, până la profit.

Tehnologii – Acestea sunt competențele și resursele tehnologice pe care le are la îndemână compania care inovează.

bill gates and jay leno at the lanch of windows 95
Sursa: https://www.businessinsider.com/

Inovarea de Rutină

Inovarea de rutină este cel mai puțin drastic caz de inovare, în care compania poate inova folosind și modelul de business actual dar și competențele tehnologice actuale. În cazul acestui tip de inovare se păstrează, de cele mai multe ori, și segmentul de clienți de până la momentul inovării.

Deși inovarea de rutină, nu pare a fi inovare, prin definiție, ea este chiar foarte eficientă și există foarte multe exemple de succes, de cele mai multe ori companii de software și nu numai, care au reușit să inoveze astfel cu succes. Majoritatea companiilor care apelează la acest tip de inovare sunt companii bine stabilite pe piață care nu fac altceva decât să investească în continuare în ceea ce le avantajează.

 

Exemple de inovare de rutină

Apple

Apple este unul dintre cele mai familiare exemple de inovare de rutină, cu Steve Jobs în frunte. Majoritatea dintre produsele vândute de Apple, cum ar fi iPod-ul, iPhone-ul sau iPad-ul sunt doar niște invenții bazate pe tehnologii deja existente cărora li se adaugă un design bine gândit și o strategie de marketing asemenea. Iar după cum bine știi, de la an la an, odată cu evoluția tehnologiei, mai apare câte un model nou cu noi caracteristici – ecrane mai mare, camere mai bune.

evolution of mac computers
sursa: https://youtube.com
Microsoft

Microsoft a intrat pe piață, la începuturile sale, ca o inovație disruptivă însă de atunci a devenit o companie care se susține prin inovare de rutină. Tot ce a făcut a fost să își întărească poizția și avantajul competitiv prin îmbunătățirea și actualizarea produselor de bază – Windows și Office.

Autorul acestui articol spune că, într-adevăr, prin această abordare Microsoft crește încet, a ratat multe oportunități de piețe și produse noi, este amenințat de Linus însă acesta este felul în care au reușit să facă profit de peste 300 de miliarde de dolari.

Primii pași pentru a ieși pe piață cu ideea ta de afaceri

Curs online pentru (viitori) antreprenori, manageri de produs sau manageri de marketing.

 

Inovarea Radicală

Spre deosebire de inovarea de rutină, în cazul inovării radicale, compania necesită noi competențe tehnologice în timp ce își păstrează modelul actual de business

De multe ori, acest tip de inovare este confundat cu inovarea disruptivă însă, în realitate, este opusul acesteia. Dacă în cazul inovării disruptive se schimbă modelul de business și implicit și segmentul de piață și categoriile de consumatori, aici se schimbă doar tehngologiile folosite, servind aceleași segmente în continuare. Inovarea radicală se concentrează mai multe pe impact pe termen lung.

 

Exemple de inovare radicală

Medicamentele biofarmaceutice

Un exemplu de inovare radicală pe care l-am întâlnit este acela al medicamentelor biofarmaceutice. Acestea au devenit din ce în ce mai comune în anii 70 și reprezentau, într-adevăr, o inovare radicală deoarece foloseau o tehnologie cu totul nouă – biotehnologiile, în comparație cu sinteza chimică – și adresau probleme medicale care până atunci nu puteau fi tratate.

Amazon Dash Buttons
sursa: https://www.freestufffinder.com/
Amazon Dash Buttons

Acest produs marca Amazon nu e nimic altceva decât niște device-uri mici, conectate la Wi-Fi care pot fi lipite oriunde prin casă și te ajută să comanzi produse precum detergent, hârtie igienică sau saci de gunoi. Acestea au fost scoase din producție anul trecut însă pe parcursul vieții lor au fost folosite și îndrăgite de către clienți. În ziua de azi mai există doar într-o formă virtuală, în aplicația mobilă sau pe site-ul Amazon.

Produsul folosea atât o tehnologie nouă cât și un concept nou – acela de a face astfel de comenzi repetate, încadrându-l în categoria inovațiilor radicale.

 

Inovarea Disruptivă

După cum ziceam, la capătul opus inovării radicale se alfă inovarea disruptivă, care constă în schimbarea radicală a modelului de business în timp ce se folosesc tehnologiile și competențele tehnologice care sunt deja la îndemâna companiei.

Primii pași pentru a ieși pe piață cu ideea ta de afaceri

Curs online pentru (viitori) antreprenori, manageri de produs sau manageri de marketing.

 

Termenul de inovare disruptivă a fost făcut cunoscut în anii 90, de către Clayton M. Christensen, în cartea sa, The Innovator’s Dilemma. Acolo, spune despre acest tip de inovare că „una dintre caracteristicile principale ale companiilor care apelează la acest tip de inovare este că acestea reușesc să provoace companiile mari, care au monopol într-o anumită industrie, prin satisfacerea nevoilor unui segment mic de consumatori, pe care acele companii mari deseori îi ignoră. Disrupția propriu- zisă are loc atunci când și segmentul larg, general din piață adoptă aceleași produse și servicii.

graph explaining how disruptive technology enters the market
sursa: https://medium.com

Exemple de inovare disruptivă

Uber

Uber este o companie care a fost foarte analizată ca și exemplu de inovare disruptivă. În 2015, Clayton M. Christensen spunea că Uber nu este un exemplu de inovare disruptivă deoarece  nu a plecat de la baza pieței și de la un segment limitat de consumatori deoarece au avut, din start un serviciu cu prețuri mai mari decât competiția, taxiurile. 

Un an mai târziu, în 2016, Christensen a ajuns la concluziaUber este, de fapt, un exemplu de inovare disruptivă. De ce?  Pentru că modelul de business al Uber nu era atractiv concurenței iar una dintre caracteristicile inovațiilor disruptive este aceea că acestea sunt considerate la început inferioare, de către majoritatea consumatorilor.

Netflix timeline of disrupting Blockbuster
sursa: https://medium.com
Netflix

Netflix a fost un adevărat disruptor încă de pe vremea când funcționa sub cu totul altă formă decât cea de azi – era un serviciu care închiria DVD-uri prin poștă. Acest model de business a amenințat industria magazinelor de închiriat video, industrie pe care, până la urmă, a reușit să o dezbine. 

Acest lucru s-a întâmplat, la fel cum spune și definiția, atunci când Netflix a observat că există un segment destul de mare de oameni pe care Blockbuster, liderul de piață de atunci, nu îl servea corespunzător.

Netflix, ca și companie, era să fie și ea victima unei inovări disruptive – serviciile de streaming, însă a reușit să prevadă acest lucru și, după cum spune acest articol, Netflix a devenit propriu său disruptor, pentru a putea supraviețui.

Inovarea arhitecturală

Inovarea arhitecturală apare atunci când compania își schimbă și modelul de business dar și competențele tehnologice. De multe ori, vedem companii care apelează la acest tip de inovare fiindcă sunt „forțate” de împrejurări – fie tehnologiile folosite sunt cu adevărat învechite și competitorii folosesc altele mai noi, fie procesle sunt învechite și necesită schimbări care pot reduce costurile, fie industria a fost schimbată de către o companie disruptivă, precum cele prezentate anterior.

Polaroid socialmatic
sursa: https://techcrunch.com

Exemple de inovare arhitecturală

Kodak și Polaroid

Kodak și Polaroid sunt două exemple care au fost nevoite să apeleze la inovare arhitecturală. Cele două companii au fost față în față cu evoluția și popularizarea noilor tehnologii și a fotografiei digitale.

Pentru a supraviețui, ambele companii au fost nevoite atât să apeleze la noi tehnologii – de la designul camerei până la sofwtare – cât și să găsească noi modele de business. Dacă înainte profitul venea din consumabile – film, hârtie fotografică, developare etc. – acum au fost nevoiți să caute alte surse de venit.

Concluzie

Acum că ai învățat care sunt cele patru tipuri de inovare din mapa inovării, trebuie să înțelegi că nu e obligatoriu să apelezi la toate în compania ta. Nu, sub nici o formă. Trebuie, în primul rând, să înțelegi de ce ai tu și compania ta nevoie și, de asemenea, să fii cu ochii pe evoluția competitorilor și a nevoilor consumatorilor.

De asemenea, nu trebuie să apelezi neapărat la tipuri de inovare precum cea disruptivă sau cea radicală dacă nu e cazul. Ai văzut, din exemplele pe care le-am oferit, cum companii mari precum Microsoft sau Apple își datorează succesul inovării disruptive.

Primii pași pentru a ieși pe piață cu ideea ta de afaceri

Curs online pentru (viitori) antreprenori, manageri de produs sau manageri de marketing.

 

Din aceasi categorie