Interviu Tudor Mihai despre Design Thinking si Lean Startup la Florin Rosoga Podcast

Acest interviu este preluat din emisiunea Antreprenori care inspiră ,episodul 344 (Nov. 2019) pe care îl poți asculta și pe acest link.

Din cauză că acesta este un transcript automat, pot exista diferențe în scris față de ce s-a discutat. Pentru a cita sursele cu exactitate sunteți invitați să ascultați podcastul.

–-

„Antreprenori care inspiră este podcastul în care aducem în fiecare săptămână, alături de noi, antreprenori din România și din diaspora, sportivi de top, traineri, căci proprietari de afaceri și tineri antreprenori aflați la început de drum. Numele meu este Florin Roșoga și din 2015 până astăzi am stat de vorbă cu mai mult de 300 și ceva de astfel de oameni.

Am publicat totul cu intenția de a ajuta tinerii și antreprenorii români și a le oferi acces la poveștile acestor oameni și la experiența lor. Cred, cred că unul dintre cele mai bune moduri de a progresa, de a crește noi afacerea noastră, cariera noastră sau pur și simplu de a deveni oameni mai.

Înțelepți, să zicem, mai buni în ceea ce facem este învățând de la alții care au reușit deja. Cu cât petrecem mai mult timp cu oameni mai deștepți ca noi, mai experimentați, cu atât avem mai mult șansa de a progresa. În final, suntem media oamenilor cu care ne petrecem timpul, fie și virtual online, iar podcastul Antreprenori care inspiră îți oferă ocazia să petreci timp cu oameni de la care poți învăța.

Salut tuturor! Bine, vă regăsesc pe toți la un nou podcast care va fi de data aceasta un podcast mai orientat pe câteva subiecte despre care o să vorbim în esență despre Design Thinking si Lean Startup. Și pentru asta am alături de mine un invitat. Care cunoaște foarte bine subiectul, pe Tudor.

Tudor Mihai l-am cunoscut chiar de curând. El este fondator al Agenției de Inovații din Cluj, Innovating Society se numește, este facilitator pe baza Desgin Thinking, fiind pe nișa asta și am avut de curând ocazia, spuneam, să îl cunosc, să particip la un curs unde, printre altele, am discutat. El a predat câteva zile exact despre asta Design Thinking si Lean Startup.

Asta prin modul în care. Reușind să creștem o companie, un start up, o companie folosind astfel de tehnici de metodologii. Tudor, îți mulțumesc că ai acceptat invitația noastră pentru acest podcast și binevenit. Mulțumesc, Florin de invitație și mă bucur tare mult că sunt alături de voi. Ce faci? Cum, cum ești în perioada asta?

Am văzut că aveți multe evenimente organizate la Eventim sau Eventbrite. Da, suntem foarte bine ocupați. Ce port de o lună de zile. Evenimentele de tip Meetup, Problem Solvers. Și vreau și eu să strângem destul de mulți oameni interesați de inovații. Așa, cu cunoaștem oameni, ne întâlnim, nu vorbim, asta e foarte bine. Da, mie îmi place foarte mult că fiind din Cluj am ocazia să particip la astfel de evenimente și mă duc la aproape toate, ca să fiu drept.

Tot ce mi se pare interesant pe zona de tehnologie de.

Lucru care sunt utile pentru un startup. Pentru toată zona asta am obicei să mă duc și chiar mi se pare foarte interesant ce faceți voi. Dar primul lucru ce este de fapt cineva atins o site și care Care este misiunea voastră? Ce vrei să faceți? Voi Ce proiecte derulați? Aveti, însă saitul ei a fost început cu gândul de a ajuta afacerile mici și mari să dezvolte noi produse, servicii sau feluri de a lucra.

Pentru a rămâne competitive pe piața noastră, care se schimbă foarte rapid. Prin alte cuvinte, facem inovație de produse, de servicii și de procese care se pot numi procese, deși mărișori sau business Mobra. Ce facem, sunt facem consultanță pentru aceste companii? Pe termene de termen lung, de la o săptămână la trei luni, chef și workshopuri mai scurte, mai aplicate, cum este încercarea MT în cea de-a doua, printre care noi de acesta o orice pe la care participi.

Proiectul a fost un open workshop în care invităm toată lumea interesată de un subiect să rezolve o problemă de anumite industrii, să zicem de. Oprea. Ce facem pentru companii sunt work shopuri interne cu angajați lor sau angajați de-a lor. Un care adăugăm niște experți din network ul nostru cu care ar putea să ajute anumite domenii și ori să pornească sunt de la o oră până la o zi.

Trei zile, o săptămână sunt proceduri aplicate, în care avem un obiectiv să rezolvăm o problemă, să găsim o soluție mai inovativă la un challenge, să zicem, și înțelegând. Tudor, care este ideea din spate și cum, cum a ajuns până la urmă să știi toate aceste lucruri și să le predea inclusiv că este povestea ta și cum a ajuns până la ceea ce faci, ceea ce faci astăzi.

Da, ideea din spate o gândesc să încep. Am dreptul. Totul a început. La momentul în care m am mutat în Olanda, cu 5 ani de zile pentru a studia Business Innovation. Era un curs nou, care. Nu mai apărea în nicio altă țară, doar în Amsterdam. Mereu am fost prima generație pentru cursuri și m a interesat mai mult pentru că am vrut să învăț biznis, dar nu în mod teoretic, ci în modul practic.

Și această facultate practic ne a făcut legătura cu Company și timp de patru ani de zile am fost consultanți sau către startup uri, ONG uri. O corporații prin intermediul școlii. Am avut profesori care nu făceau legătura și aveau grijă de procesul nostru. Ce anume urmam și noi aveam proiecte reale în care.

Făceam inovație pe. Ei. Veneau companiile la noi și ne spuneau ce probleme au avut. Adică de multe ori acea problemă nu era cea mai importantă de rezolvat. Ei spuneau că au o ambiție, o spun unii, de al vă îndepărta, ajungând seva de peste un an, doi, trei ani și noi îi ajutăm să vină cu soluții pentru a ajunge unde își doresc.

Am făcut asta timp de patru ani, între care am deschis și o afacere in comerț, ca să pun în practică ce am învățat o și acolo. Am făcut o mică inovație, să zic așa. Adică au venit cu un produs care nu mai exista până atunci. Ca să zică o. Am început cu acel produs. Firma se cheamă Fancy Bate. Și în momentul în care vrei să deschizi o afacere, trebuie să te uiți la ce problemă rezolvi cu adevărat.

Și pe mine m a interesat întotdeauna problemele la nivel macro de societate. Și am pornit foarte simplu de la ce mă deranjează când atunci când mă uit în jurul meu. Și am găsit foarte multă mizerie, să spunem așa. Și acea mizerie era o sticlă de plastic cu reziduuri, pungi de chipsuri, reziduuri de. Și i am zis Buon, cum putem noi să facem să o fie mai puțin?

O mizerie pe străzi și o slăbiciune? Încep de la un top este foarte mare și un timp. Ajungi să îți definești mai bine iei de la mizerie asta multe. Am ajuns doar la plastic. Plastic. Poluarea cu plastic și în special sticlele PET uri de apă care se cumpără și apoi se aruncă și cine știe unde ajung. Și nici după ce m am interesat mai mult de subiect în sinea mea.

Sau într adevăr, cât de dăunător este spălare cu plastic? Am venit cu o alternativă niște sticle din sticlă. În care oameni ar putea să spună apă de acasă. Numai că asta nu era de ajuns. Trebuia să facem ceva care. O oamenii să nu uite să nu uite sticla trasă. De obicei sunt tot felul de alternative, dar lumea le uită și planeta.

Așa că ne am decis să le personalizăm. Ne am uitat la trenduri, am vorbit cu oameni ce ne place și, într adevăr, artă era ceva ce aducea valoare, așa că am pus stickere în jurul. În jurul sticlelor. Am colaborat cu diverși artiști ca să vină cu textele de materiale și am început și vindem online aceste sticle personalizate.

Care e prima oară în Amsterdam? Noi ne gândeam în Amsterdam. Acum am un Amsterdam de altădată. Am avut acolo o comunitate de oameni care eram toți pe proiecte de artă în materie de orașul de sustenabilitate. Acesta a fost mediul. Practic, așa am început. Nu pot să zic mai multe. Despre comerț se fac cu batoza, fac de pe acum o barcă.

Hai să vedem cum am activat prin casă în secolul trecut. Pun la întrebare Dă o a ta să ți spun o întrebare, hop! Mi am dat seama că chiar și cu o soluție atât de rea, nu ca să spunem așa. Chiar dacă sunt mai mulți oameni care fiecare contribuie cu câte ceva, oricând, ceea ce este mult, însă le țin mici, se adună și contribuie la rezolvarea unei probleme de societate, cum ar fi poluarea cu plastic.

Am înțeles practic. Tu te ai dus și ai învățat. Biruise Innovation Olanda în Amsterdam și ulterior ai venit cu toate metodologiile și lucru învățate și a început să le aplici în esență și să le predea aici mai departe. Insa cel mai mult au aplicat prin acest primar pe Infantino. Atunci unde am văzut? Mă așteptam ca primul lot să se vândă on nostru într o lună.

Si de fapt controlul. Mi am vândut numai cinci sticle. Adică eram atât de inovând, adică o piesă a unei trecuse de viteza medie. O apoi la. La nevoia pieței. Ba și am vorbit cu amor. Am folosit bizantin kung da su. Bine, pe vremea aia nici nu știam că se cheamă Bizantin Ching, știam doar că asta e tot ce. Să mă duc să vorbesc cu oamenii, să i întreb exact ce probleme au, ce nevoie au.

Ce ar vrea mai mult de la serviciu? Și în felul ăsta am ajuns să perfecționez serviciul și așteptam și să ajung să am clienți fideli. Toate ne recomandă mai departe. Total alt segment de oameni. O față de la început. Am crezut inițial că mă adresez de Yang dat oamenilor tineri care vor să aibă un accesoriu cool, dar de fapt prin text despre a vorbi cu oameni în goană, semn că părinții înțelepciunii.

Ceea ce în sport copiii. Ochesc într o vineri, cumpăra produsele ca si cadou. Adică Total să schimbat modul în care am abordat problema, mod în care practic a pivota ceea ce arată modul în care vă promovați produsele. În esență. Da, da, da. Și au avut loc o schimbare foarte, cum ai zis mai devreme, zis sing sing sing.

Și despre asta aș vrea să vorbesc inclusiv după aceea și despre unii din start ABBA, care în timp ce este deja e seeking. Și cum să spun, funcționează. Care este ideea din spate? Care este vorba? Care este ideea când vine vorba de a aplica asta?

Asta ziceam eu metodologiei, un mod și un mod de a gândi, a spune, pe care îl folosesc Dizainăr atunci când creează ceva nou și acel deja instinct e făcut ca un proces în cinci pași. Care să poată fi folosit de oameni care nu sunt Dizainăr și deci antreprenori. Oricine vrea să creeze o nouă idee să vină cu ceva nou.

Practic, toată teoria Dizainăr de sute de cărți nu a. US$ în UM 5 pași simpli, care, în funcție de timpul pe care îl ai, poți să intri mai în detaliu, să faci mai multe exerciții sau mai puține detalii și să ajungi la un rezultat bun, dar poate care trebuie testat mai departe prin startup care o să discuți despre el apă în doar o zi sau două zile, cu prețuri ok și un răspuns care poate.

În mare, cum funcționează? La modul succint, să zicem dislexic, IQ ul ca și proces. Ce presupune de fapt?

O deja din timp, presupune două feluri de gândire antrenarea gândirii analitice și gândirii creative. Mintea noastră umană un moment în care vrem să ne gândim la ceva creativ. O parte analitică vine și spune bei nu e o idee bună. Adică venim cu o idee. Și după aer. Celălalt, cealaltă parte creolă, spune Bea, nu e o idee bună din cauza asta.

Asta e bine didactic. Până ne oferă un proces în care să exploatăm la maxim partea creativă atunci când avem nevoie de ea și secretă la max. Maxim partea analitică. Așa că venim cu. Ca un exemplu, venim cu multe idei de soluție pe o anumită problemă timp de o oră, două ore. Iar după aceea, timp de o oră sau două ore, analizăm toate problemele, scuze, toate soluțiile și vedem de acolo cum să înaintăm o.

Să venim cu alte idei, deci oferă un mod organizat de gândire a minții. Este interesant aici a doar o observație ai zis că analizăm un set de probleme. Nu era vorba de a dezvolta produse, ci a găsi soluții la probleme. Aici să acum. Da, foarte bună corelația. Ei bine, orice produs, orice afacere care. Vrei să deschizi.

Rezolvă o anumită problemă pentru cineva sau o nevoie. De exemplu feisbuc. Nevoia de socializare, nevoia de a fi cu oameni, de a te conecta. Ai crede la început că e doar o platformă de mesaje, dar nu știi cu. De asta noi trebuie să ne gândim la ce probleme rezolvăm cu produsele noastre pe care le oferim.

De asta să nu zic problem. Niște părinți zic așa, niște dureri, niște plângeri de a oamenilor. Care ei vor să scape de ele. În felul ăsta poți să dezvolți un produs care într adevăr. O să îl ajute pe omul ăla să scape de cea problemă, să i facă. Simt bine și e ok. Și ți spuneam mai devreme, bizantin este o parte practic din mod de a vedea, de a aborda lucrurile înainte de a te gândi la dezvoltarea unui produs.

Și apoi vorbeam de lista arta cu care eu este mai tehnologie de de aplicare mai departe de implementare a a ideilor.

Exact. Spre deosebire de Bizant Thinking, unde empatizezi cu omul, intri adânc în problemă, discutați care sunt cauzele problemei și pur și simplu ai niște discuții foarte dip cu oamenii ca să îți dai seama într adevăr de ce anume au ei nevoie. Din start este o metodă. Prin care să îți testezi ideea de soluție.

În iterații foarte rapide, să spunem de o săptămână în sprinturi, cum cei din IT le place s o numească ok. Și de ce ai face așa și nu te duce pe modelul standard de din X, care presupune că. Îți deschizi un magazin, bagi marfă în el și o să faci fluturași la colțul străzii sau te rogi să funcționeze.

Dar cred că foarte multe afaceri eșuează din cauză că aduc pe piață un produs care nu este dorit sau un serviciu de care lumea nu are nevoie. Decât să investești foarte mulți bani în a crea spre o aplicați sau a investi bani în chirii pentru un magazin și a luat primul stoc de produse. Înainte de asta, din start sugerează să faci un mic prototip.

Un Envy plin cu celule inghiti înseamnă. Ceva care poți să construiești cu resurse minime și să poți lua fit bec cât mai repede de la piață, de la viitorii de clienți, ca să poți să îți îmbunătățești oferta dinainte să investești mulți bani. De exemplu, cum ar funcționa într un magazin. Poate nu știi dacă locația acelui magazin va fi una bună.

Atunci ce faci? Poți să îți creezi o un landing page, o pagină. De ofsaid. Și se pune acolo. Uite 9 locații la magazinul nostru va fi nu știu de ai vreo 3 locații și vezi oamenii care din acele trei locații ar vrea s o deschizi. Exemple sunt foarte multe. Experiment cu igienă sporită este să iei filme cât mai rapid pe ceva care este foarte ușor și ieftin de produs.

În cazul unei aplicații poți să faci doar designul unei aplicații, dar chiar desenat cu pix pe foaie și să mergi la potențialii tăi clienți și să îi ghidezi prin experiență aplicații. O dintre aplicații passion of azi depasit 3 si dupaia intreb ce anume ar vrea să schimbe, ce anume ar îmbunătăți, ce anume guvernul ar trebui să scoată cu totul?

Adică practic nu te duci și bagi din nou 20.000 sau 10.000 de dolari ca să dezvolți aplicația și după aceea e fi beci. Descoperi că o bună parte din ce ai făcut tu nu este util. Nu este necesar consumatorilor clienților tăi, ci te duci și testezi. Chiar dacă pare un pic așa, poate un pic copilăresc sau pueril să zic.

Faptul că tu ai desenat de fapt o foaie de hârtie, niște lucruri sau desenate, dacă tot le au tipărit niște. Foi de hârtie, dar te duci dacă am înțeles bine de la tine și ți asumi riscuri mai mici și faci. Nu, nu riști să irosești 10 20 de mii de euro dezvoltând o aplicație care habar n are dacă va fi bună sau va fi exact.

Și nu mă îndoiesc că eu vorbesc și cu oameni care au afaceri, sunt antreprenori de 20 30 de ani, au experiență. Ei pot să simtă când ceva merge bine și nu merge bine și nu pot. Nu pot să zic că această experiență este de neglijat, ba din contră, ajută foarte mult la o direcție și la alinierea echipei și atragerea de fonduri și încredere în proiect.

Dar până și acești oameni cu foarte multă experiență în biznis. Ei văd lucrurile din perspectiva lor. Fiecare dintre noi vedem locul din perspectiva noastră, dar noi? Câteodată construim produse pe care nici nu ne folosim, așa că trebuie să ne adresăm oamenilor care chiar pot să părăsească acel produs.

Și nu asta se face în management, o echipă nu mai mari. Din firme și din Cluj o părăsesc. E o metodă ok, foarte bună și. În Olanda. Toate start up urile fac din start up. Nu există să mergi la un investitor să ceri bani pe o idee dacă nu ai făcut o, validări și iterații ca să arăți într adevăr că ai muncit și că ai îmbunătățit.

Nimeni nu îți dă bani pe cei mai de 2 4 prin Sillicon Valley, pe unii cu un chinez și cu cineva pe stradă, din greșeală și. De 13.000 de euro în cont. Doar așa e în Europa, iar Simona, o parte mică, de cam până la 10 milioane, nu este una bună și doi la mâna. Este doar o completare la ce ai spus tu, Tudor.

Ideea este că poți să mergi și până acuma nu a existat din start pot să merg și pe principiul și de-a lucru până acuma și pot să merg chiar și cu o idee care nu este grozavă sau este de-a dreptul proastă. Și să o fac să funcționeze în final. Adică te duci cu magazin amplasat prost, cum a fost, prost aleasă și în fine, faci să funcționezi, dar nimeni poate nu vede în spate șanse.

De asta chiar mă vindec în mulțime mai devreme de de antreprenorii cu multă experiență. Experiența a fost câștigată și primim o serie de greșeli și unele foarte dureroase. Adică ți ai ales magazinul în locația proastă, în locații neinspirate, cu marfă nu foarte bine aleasă și așa mai departe. Și l ai făcut în final să funcționeze, dar cu niște costuri uriașe.

Îți poate. Și rămâne de văzut profitabilitatea șireată în investment care a fost pe acel proiect, dar a avut niște lecții din acel proiect ca și antreprenori cu experiență. După 20 de ani a învățat din acele proiecte și acum a ochit forma și îți mai atent la anumite detalii este că poți să le faci să funcționeze, poate și în vechiul și cum se făceau până acuma, dar costurile sunt mult mai mari și riscurile sunt mai mari.

Practic, pe metodologia din start și folosind și doza insight ce menționat mai devreme. Din ce am înțeles eu, te duci cu asumând niște riscuri mai mici inițiale și e mult mai flexibil la ce ce vrea efectiv piață, ce fac consumatorii și clienții și îți înlesnesc, îți maximizezi șansele de reușită. Acest dar foarte mare dreptate îți maximizezi șansele de reușită și economisești bani.

E simplu dacă vrei să economisești bani mai grijuliu la început în ce investești banii și cum ești mai grijuliu făcând testul, văzând ce merge și ce numeri, oferisem. Adică nu treci cu presupuneri, ci efectiv te duci, testezi, validez presupunerile tale dintr un amestec de presiune și te duci și le validez cu oameni care chiar ar putea să fie clienți.

Nu mergi doar cu presupunerile tale, le. Ce vrea lumea să cumpere de la tine? Da, eu pot să îți spun experiența mea cu un caz real, de la o politică națională care au venit cu o nouă idee de o aplicație și erau siguri că au validat intern, că acea idee este bună, se uita la competitori și a văzut o în altă țară.

Merge. Și au vrut să bage o grămadă de bani în ea. Marketing foarte mult cu gândul că o să se vândă. Dacă în marketing și vânzări se vinde. Asta aș putea zice că e o abordare cu două tăișuri s ar putea să vinzi și să ai succes în prima lună, primele două luni. Dar paradoxul tot mai mare în timpul unei fifteen.

Dacă ai marketing bun, spuneai. Dacă ai buget de marketing mare buget de marketing marirea sanilor, ai putea face ca oamenii să părăsească produsul, dar după o lună osândesc. Dezinstalează aplicație sau nu mai vin niciodată la tine cu produsele e destul de bun. De ce să investești bani în marketing și în vânzare atât de mult când știi că atragi oameni?

Dar după oamenii o să spuneți. Noi facem aceste mici experimente tocmai ca să asigurăm sustenabilitate pe termen lung. Nu asta ar fi în scopul final. Patru experimente. Exact. Exact. Și dacă îmi dai voie aici, eu așa rudă de a adăuga ceva, da, pot sa am. Si în cazul în care a. Intr adevăr, un buget mare îți poate și practic te poți duce cu Martici, poți faci câte greșeli vrei.

Sau un număr mare de greșeli. Sau poți să forțezi marketingul să vândă un produs care poate este de o calitate mai slabă, nepotrivit sau nepotrivit posibil segmentului cărora te adresezi. Dar ideea este că dacă te uiți la cifre pe termen mai lung, exact ce ai tu, vei descoperi că nu știu dacă e profitabil, că la finalul zilei.

Na, orice biznis știți este despre profit, despre banii pe care i faci. Nu este neapărat neapărat despre câte bucăți vinzi, pentru că poți să vinzi multe bucăți descoperite de fabrici pe minus la sfârșitul zilei, ca să poți să faci o groază de bani în marketing și să forțezi un produs. Dar sunt foarte curios dacă pe termen lung is profitabil sau nu.

Da, și eu sunt curios. Statisticile arată că în foarte multe cazuri, fără a face teste și fără a vorbi cu. Clienții taie noțiunea de business. Supraviețuiești de asta și pizza thinking. Aici intră în completare. Bun, face experiment, dar. Acele experimente, de obicei din start astăzi arată prima reacție a oamenilor.

Ei bine, ei, niște insulițe de acolo. Și vrei să l explorezi, să vezi dacă mai multă lume are aceeași părere ca și cum a venit din testare, din startup. Așa că mergi din nou și vorbești cu un segment de oameni și întrebi despre lucrurile pe care le ai descoperit din nou. Deci este un. Ciclu de experimentare, porți care se continuă până ajungi la stadiul de pradă.

Market fit. Este product market și chiar mă bucur că ai menționat. E nivelul în care știi că oferi un produs sau un serviciu de care nu mai are nevoie. Vrea să îl cumpere. Și este exact ceea ce le trebuie oamenilor. Iar în momentul acela. Singurul lucru de care ai nevoie este mai mulți bani de investiții ca să îți faci marketing și să vinzi mai mult și mai repede.

Atunci când banii serioși abia când ai atins. Stat de drept în marketing, ceea ce poate dura de la un an la doi ani, cinci ani, zece ani buni în noul timp, niciodată și. Dar afacerea merge, dar merge într un mod mediocru. Practic momentul gara. Dacă acum este bine poros, acum când produsul se potrivește foarte bine pe nevoile și dorințele reale ale ale.

Segmentul se adresează exact unui segment de consumatori care își doresc acel produs și acel produs l le rezolvă. O problemă, ceea ce înseamnă că, teoretic, și te rog, corectează mereu când greșesc. Teoretic, ție pentru că ai un produs care rezolvă o problemă senzorul, te adresezi exact oamenilor cărora le rezolvă problema.

Foarte importantă și partea asta a teoretic ar trebui să funcționeze mai bine partea de promovare, de marketing. Stai costuri mai reduse de promovare. Da, este foarte adevărat. Odată ce știi exact cine sunt acei oameni care cumpără de la tine, tu poți să targetați tot, tot divertismentul exact pe acel segment și nu mai pierzi banii.

Pe oameni care știi că nu o să și cumpere dacă tu știi că doar de nădejde a implorat în 20 25 de ani cumpere de la tine, n are rost s. O face doar Pazzini pentru cei de la 40 de ani? Ei bine, da, aici vine inovația, dar în momentul în care ai product market fit. Să spunem că multinaționalele care sunt deja de succes, acestea au planuri mari.

Atunci ele caută să se dezvolte și caută noi oportunități de dezvoltare. Ei bine, cum poți face asta? Poze, te uiți la resursele tale interne și vezi ce ai mai putea face, cum ai putea să mai jonglezi cu utilajele care le mai și scoți în fără boss și să vezi dacă e nevoie pe piață? Sau poți să te uiți la niște.

Segmente de oameni pe care până acum nu le ai targetat. Dacă până acum ai vorbit de oameni de 20 de ani, ce ar fi dacă oferim un serviciu similar sau îmbunătățit oamenilor de 40 de ani? Ce fel de nevoi ar avea ei? Cum ne adresăm lor? Și în felul ăsta descoperi un nou segment de piață. Dar, practic, ar putea suna.

Dar cum ar putea să îți crească afacerea? Poate doar adresând prognoze corecte, iar tu practic. 1. Înainte de a începe să produci produsul înainte de a produce produsul, ai descoperit quiz? Cu ce problemă rezolvă? Foarte important! Cine a. Cine are nevoie, pe cine îl doare și cui se adresează. Și mai sunt și alte detalii, inclusiv care sunt canale potrivite de promovare.

Adică, dacă știi că nu știi, din generația 20 26 de ani, zic și eu ipotetic, ci poate aia nu se uită la televizor, nu arunci bani pe reclame la TV, că n are niciun sens. Ba bine, pro iese din spațiul media. Un alt canal dintre toate canale, că altfel te duci și dai la nimereală cu cu banii, câtă vreme ai banii până ames termine și aia.

Și faci promovare pe toate canalele, către toate segmentele demografice sau către toate segmentele de marcă și te rogi să funcționeze, deși poate nimerești ocazional. Dar momentul în care, dacă am înțeles de la tine bine ai Podar market fit începe cât mai bine să se lege chestiile astea. Adică ai produse potrivit, te adresezi.

Oameni potriviți care au nevoie de el și își doresc să rezolve acea problemă. Și ai descoperit și care sunt canalele de promovare cele mai potrivite? O fac niște costuri cât mai mici, ceea ce teoretic și te rog, corectează, nu greșesc, ar trebui să întrerupă cursul de marketing și ar trebui în final să îți crească profitabilitatea.

Așa e. Da, sunt total de acord. Ai mare dreptate aici, dar un lucru aș vrea să completez. O asociație. Zic că ambele modalități sunt bune și ea, cea și cea în care te uiți în compania ta, la resursele tale, la utilaj pe care le ai în a oară, în care ai și. Vezi ce ar putea face ea. Deci pornești din interior spre exterior, atât de mult cât pornești din exterior și de inspirație către ce îți creezi.

Ideea este atunci când pornești din interior și ai o idee de un nou produs, să îl testezi, să nu investești extrem de mulți bani în el la început, doar pentru că poți să îl faci pe oricât s ar putea ca lumea. Când lumea nu are nevoie de el sau un nou picior. La o aplicație se întâmplă în viața reală, de obicei așa.

Bine, nu vin noi produse. Uitându ne la fond, ce mai putem face cu ce avem deja? Este o metodă bună, dar trebuie testat. Nu trebuie să aruncăm peste stres dacă nu ne interesează. Dacă ai clienți prea scump, dezamăgiți, ce vrei tu dacă rezolvi o problemă? Reală. OK, a. O să vin aici. E un pic mai complicat dacă este gândit la problemă cu mulți oameni, nici nu știu că au o problemă de asta.

Este o metodă, se cheamă Jobs. Cu obidă te gândești bun ceaunului, acest om să rezolve unde ar vrea să ajungă, Ce ar vrea să. Reușească să fac țintele la nu mai pui focusul special pe o problemă. Ci pe experiența lui de a reuși să facă ceva. Și aici intră partea de servicii divine, unde ai grijă de îmbunătățirea experienței dansatorilor și practic te adaptezi.

Este flexibil tot timpul și dacă descoperi că ideea ta inițială sau ideile tainițele nu prea corespund cu ceea ce ai descoperit în urma discuțiilor interviurilor. Te adaptezi și pilotezi. Practic este standarde din start a PIB putere. Adică te duci într o altă direcție nouă. Exact, te duce în toate direcțiile nouă.

Și câteodată s ar putea chiar să vezi ce am cu mail. Ideea asta chiar nu, nu e atât de bună precum am crezut noi și în momentul ăla mai bine renunți la timp și ești recunoscător că nu ai investit prea mulți bani ca să pierzi pe. Da. Numai că e foarte greu de obicei să renunți la ideea ta. Oamenii sunt foarte apropiați de micii lor copilași, în care nasc un om cu un creier.

Ai idei de a sta cu el? Să nu ne lăsăm ghidați de emoție. Ce nu ne uităm la. Date să facem aceste experimente. Tudor Câteva sugestii de cărți care copiii care vor să afle mai mult despre inovație și despre ce și ce am povesti din raising list. Asta dacă da. O, da, chiar mă gândesc, nu pentru prima carte care ar fi citită biografia lui Elon Musk.

Nu știu dacă ai citit o. O foarte tare ca să ne pună în pielea unui inovatori. Să vezi exact că am. Prin câte a trebuit să treacă o masă ca să ajungă unde. Pe lângă asta, aș mai avea una de leadership de la Simon Sinek, Leaders IT Last. E vorba despre cum să lucrezi într o echipă pe diverse funcții. Faci pe toți oamenii să se alinieze și să lucreze împreună eficient pentru un scop comun.

Și aș mai avea una care în China, Taiwan cap. Bring your și human to work. O berică. Chestiuni aste mai mult despre decât ce cere work. Cum să faci ca mediul tău de lucru de la companiei să fie unul cât mai atractiv? Să ai angajați fericiți și productivi? Și creativi cum au cu noi detinute. Cam astea trei ar fi cele la care lucram cât de cât.

Și în final, doar o ultimă întrebare Am de fapt două una dacă cineva vrea să te contacteze, să gătească, să colaborați sau să discutați mai multe, cum o poate face? Poate ne dea și o adresă de mail sau un site sigur pe site ul Innovate ing să site. Punct com o acolo. Dați la și vedeți întreaga echipă cu link către LinkedIn și mailul meu.

Tudor are and investing să site Hong Kong și pe feisbuc și pe LinkedIn. Sunt deschis la. Optime. Și în final, o ultimă întrebare Tudor, din toate chestiile pe care le am discutat, dacă ar fi să alegi o singură idee și să exprimi pe scurt cu care să i lași pe oamenii care ascultă podcastul acesta, care ar putea fi o singură idee exprimată pe scurt, cam tot ce am vorbit noi a fost discuție.

Dar cel mai important lucru cred că e. Faptul că există un proces delicat. Pe care oamenii îl folosesc de mult timp. Atunci când ai nevoie să vii cu o nouă idee sau un nou produs. Și la fel, există un proces prin care să testezi o acea idee, acea soluție. Iar dacă în bine aceste două metode, sigur voi ajunge la niște rezultate satisfăcător de bune pentru ați începe o afacere.

Pentru a îmbunătăți afacerea în care esti și un produs simplu îți poate antrena gândirea creativă și antreprenoriat. Îți mulțumesc mult pentru discuție! Este o discuție foarte interesantă, de altfel, și asta spunea de la începutul lui. Înainte de înregistrare, probabil o să fac o serie dedicată.

Metodologie lista asta pentru că am pățit și cu alte persoane și o să includ și discuția aceasta în acea metodologie și sper ca viitor să loc ca să mai stăm de vorbă din nou, pentru că este ceva care, înainte de toate, mă preocupă pe mine foarte mult. Partea se dedica insecticide din start. Să schimbi un.

Proiectele în care sunt implicați și cred că este o valoare extraordinară, adăugată și mediului de afaceri românesc și startupurilor românești, pardon, legate de mulți bani. Puteți lua însă mașini cu brand. Acesta a fost episodul de astăzi. Știi, am observat un lucru oricât informații bune am învăța, ideile perfect sunt valoroase, dar numai dacă le și aplicăm.

Și vreau să faci un mic exercițiu acum, la finalul podcastului de azi. Despre ce este vorba? Gândește te la discuția aceasta și găsește o idee, o informație, un lucru pe care l ai auzit mai devreme și foarte, foarte important pe care îl poți folosi acum în viața ta. Poate vei avea mai multe idei. Păstrează le și drag să alegi una singură pe care să o și aplici, de preferat de astăzi sau cât mai curând.

Te las să te gândești nu închide. Sunt aici, care este o singură idee cu care rămâi din acest pod. Chestie. Revin în câteva secunde.

Bu. Sper că ai ales o idee și știi cum o poți aplica. Fă o cât mai repede, Dacă se poate, încearcă de astăzi. Chiar în final, îți mulțumesc pentru că ne ai fost alături și ne auzim săptămâna viitoare la un nou episod. Până atunci, ține minte să aplici acea idee, acea informație la care te ai gândit mai devreme.

Și să spui prietenilor, colegilor, partenerilor tăi, pe lângă a aplica prin aplicare, faptul că i înveți pe alții, te va ajuta să asimilezi. Nu ține doar pentru tine ce ai învățat. Spune le și celorlalți. Inspiră. În felul ăsta vei asimila și tu mult mai bine lucrurile învățate. Dacă ți a plăcut acest episod, ține minte să l comanzi pe instructorul media pe feisbuc sau pe LinkedIn, pentru ca și ceilalți să beneficieze.

Găsești aceste păreri cu toate linkurile menționate, cu notițele lui și ce alte episoade publicate până acum pe DVD E.ON din Roșoga. Săulești. Vreau să mulțumesc și sponsorilor noștri care ne ajută în fiecare săptămână, ne ajută să creștem podcastul Antreprenori care inspiră. Dacă reprezintă o companie și ești interesat să colaborăm pentru promovări sau colaborări, aștept mesaje la Florina Roxana e Ashoka punct ro.

În final, iată cele mai importante linkuri. Florin Roșoga. Cum rostești podcast? Aici găsești toate sutele de interviuri și podcast uri publicate. Le poți asculta sau descărca oricând vrei. Așadar, Florin, încearcă acum, Rox! Patches. Un alt link important este Florin Șora. Cu un rost leș. Curs. Aici găsești toate cursurile mele.

În ultimii ani, pe măsură ce am stat de vorbă cu sute de antreprenori, am publicat mai multe cursuri online, cu lecțiile învățate de la ei sau din experiența mea. Te aștept aici Zeci de cursuri și ghiduri utile care te ajută să începi o afacere online, să ți administrezi mai bine timpul. Să dezvolte abilități personale și un mini set precum au invitații podcastului meu.

Toate cursurile sunt online, disponibile de oriunde din lume, la orice oră pe dispozitivul tău, fie că e vorba de telefon, tabletă sau computer. Și când faci comanda, nu uita să folosești codul de reducere pe care l am anunțat în podcast. Află mai multe pe Florin Ciolacu Rox. Curs și o ultimă recomandare Florin Roșoga.

Punct RO Smash cărți. Aici vei găsi rezumate de o pagină la majoritatea cărților recomandate în Pocket și la multe alte cărți de antreprenoriat. Dezvoltare personală, afaceri, marketing, psihologie practică sunt rezumate și conțin sumarizat cele mai importante idei ale cărților, astfel încât. Să dai i seama dacă vrei să citești o anume carte sau nu.

Așadar, fără fum gros, cărți și găsești rezumate la sute de cărți acolo. Ne auzim săptămâna viitoare la un nou podcast. Până atunci, îți doresc o săptămână excelentă! Pam pam!

READ MORE