Inovare de Produs Si Inovare de Proces - Caracteristici, Diferente Si Exemple

Inovarea este un concept amplu care, cu siguranță, nu poate fi definit în cheia unui singur factor. Am spus concept, tocmai pentru că inovarea poate fi văzută ca și proces, mentalitate, cultură, tehnologie, resurse umane și multe alte dimensiuni care stau la baza ei. 

Am încercat să acoperim cât mai multe din aceste dimensiuni în articolul Totul Despre Inovare – Procesul de Inovare, Abordări și Tipuri de Inovare. Acolo, am prezentat mai multe tipuri și abordări ale inovării, alături de exemple, din prisma mai multor factori, cum ar fi: obiectul inovării, evoluția pieței, cât de drastică este inovarea, efectele acestea și altele.

Dacă în acel articol am prezentat fenomenul pe larg, astăzi vom vorbi despre două tipuri de inovare – inovarea de produs și inovarea de proces. Aceste două categorii sunt foarte întâlnite pe piață, în ziua de azi, făcând parte dintr-o abordare a inovării bazată pe obiectul inovării.

cartoon showning the evolution of mobile phones and product innovation
Sursa: https://innovationcloud.com

I. Inovare de produs

1. Ce este Inovarea de produs?

Inovarea de produs este acel tip de inovare care este cel mai vizibil pentru consumator și se referă fie la îmbunătățirea unor produse mai vechi din palmaresul companiei, fie la dezvoltarea de noi produse care au la bază noi tehnologii sau care rezolvă noi nevoi ale consumatorilor.

Inovarea de produs apare ca o reacție a mai multor factori – de exemplu, nevoile consumatorilor sunt determinate de factori sociali, culturali sau economici, în timp ce la nivel de business și organizație, inovarea de produs se face atunci când scopul este extinderea către noi segmente de piață sau dobândirea unui avantaj competitiv.

Atunci când inovarea de produs se face prin dezvoltarea unui nou produs, acesta poate fie să rezolve o problemă mai veche a consumatorilor dar într-un mod nou, inovativ, fie să rezolve o nouă problemă a consumatorilor, apărută în urma evoluției factorilor menționați anterior – sociali, culturali sau economici.

 

2. Exemple de Inovare de produs

E-Readers

E-Readers fac parte și din categoria de produse inovative care satisfac o nevoie veche într-un mod nou dar și o nevoie nouă apărută ca rezultat al evoluției factorilor sociali, culturali și economici.

hands holding e-reader
Sursa: https://topreviewuri.com/

Nevoia veche este nevoia de a citi. Dacă ar fi să ne gândim, până la apariția primelor E-Readers, cititul se făcea la fel încă de la început – pe hârtie sau alte suprafețe asemănătoare, fizice. Ei bine, o dată cu evoluția tehnologiei, s-a putut crea o astfel de soluție digitală pentru o „problemă” veche.

De asemenea, ne putem uita la o nevoie nouă – nevoia de a citi „on the go” apărută o dată cu circulația crescută din orașe. Într-adevăr, și o carte poate fi citită astfel însă e-readerele oferă, pe lângă comfortul citirii, și comfortul stocării unui număr mare de materiale într-un device relativ mic.

Apple

Apple este probabil exemplul de companie cu cele mai multe sau, cel puțin, cele mai cunoscute inovații de produs. Începând cu rolul pe care compania l-a avut în evoluția primelor computere personale din anii 70 și până la toate modele de smartphone-uri lansate în ultimii 10 ani, Apple este cu siguranță un lider de piață atunci când vine vorba de inovare de produs.

evolution of mac computers
sursa: https://youtube.com

În primul rând, Apple este un pilon atunci când vine vorba de inovarea de produs care se ocupă de noi produse dezvoltate și noi tehnologii. Atât primul Macintosh, Mccintosh 128k cât și iPhone, denumit și iPhone 2G sunt produse care au schimbat traseul și evoluția unor industrii. 

De asemenea, Apple excelează și când vine vorba de inovare de produs care se realizează prin îmbunătățirea de produse deja existente, lucru care poate fi văzut la noile caracteristici și piese apărute în fiecare nou model de iPhone.

Primii pași pentru a ieși pe piață cu ideea ta de afaceri

Curs online pentru (viitori) antreprenori, manageri de produs sau manageri de marketing.

 

II. Inovare de proces

1. Ce este inovarea de proces?

Inovarea de proces apare atunci când se inovează la nivel de facilități, skill-uri și tehnologii folosite pentru producerea și livrarea produselor sau serviciilor. Spre deosebire de inovarea de produs, efectele nu sunt atât de vizibile în rândul consumatorilor.

Inovarea de proces poate avea ca rezutlate scăderea costului de producție, scăderea timpului de producție, eficientizara anumitor procese sau eliminarea unor bariere din procesul de producție dar și de consum.

De cele mai multe ori, inovarea de proces este făcută fie la nivelul echipamentului folosit sau a tehnologiilor folosite pentru a dezvolta produsul, sau chiar la nivelul metodelor folosite de către angajați. 

Ford assembly line
sursa:https://www.assemblymag.com/

2. Exemple de inovare de proces

McDonalds

McDonalds este un exemplu clasic de inovare de proces. Chiar dacă probabil nu pare că ar fi necesar un proces mult prea serios atunci când vine vorba de câțiva burgeri și niște cartofi prăjiți. 

Dar chiar procesul este cel care l-a făcut pe Ray Kroc să îi convingă pe frații Richard și Maurice McDonald să vândă franciza McDonalds la sfârșitul anilor ’40. Poți vedea procesul de producție a mâncărurilor care a diferențiat McDonalds de restul fast food-urilor în secvența de mai jos, din filmul The Founder.

Un alt exemplu de inovare de proces marca McDonalds este un call-center dintr-un orășel de lângă Los Angeles, care preia comenzile de la drive through a mai multor restaurante din diferite state ale SUA. Call centerul preia comenzile de la distanță și le transmite înapoi aceluiași fast-food, lucru care i-a ajutat să câștige câteva secunde la fiecare comandă.

Google

Inovarea de proces nu trebuie să apară numai în cazul procesului de producție, ea poate avea loc în orice proces din cadrul organizației, inclusiv procese ce țin de angajați și resurse umane. 

Un astfel de exemplu de inovare de proces în HR vine de la Google care le oferă angajaților 20% din timpul de lucru, pentru a lucra pe proiecte personale. În 2004, fondatorii Larry Page și Sergey Brin au transmis ideea printr-o scrioare:

„Ne încurajăm angajații ca, pe lângă proiectele obișnuite, să petreacă 20% din timpul lor lucrând la ceea ce consideră ei ca ar avantaja Google. Asta îi încurajează să fie mai creativi și inovativi. Multe din avantajele noastre semnificative au apărut în această manieră.”

Într-adevăr, mai multe produse Google au apărut din urma acestui procent de 20% din timp. Printre acestea se numără Gmail, Google Maps, Google Talk și Adsense, cel din urmă fiind responsabil pentru aproape 25% din profitul Google anual.

Primii pași pentru a ieși pe piață cu ideea ta de afaceri

Curs online pentru (viitori) antreprenori, manageri de produs sau manageri de marketing.

 

3. Relația dintre Inovarea de produs și Inovarea de proces

În primul rând, să vorbim despre diferențe. După cum am menționat și la început, diferența principală dintre inovarea de produs și inovarea de proces este faptul că numai inovarea de produs este, cu adevărat, vizibilă consumatorilor. Plecând de la exemplul cu McDonalds, putem spune că cei care cumpără primesc același burger, indiferent dacă acesta a fost făcut într-un fel sau altul.

Plecând de la același exemplu, putem spune că dacă inovarea de produs are ca scop îmbunătățirea produsului, inovarea de proces are ca scop final îmbunătățirea costurilor, prin procese cât mai eficientizate.

Vorbind despre relație, putem spune că inovarea de proces facilitează inovarea de produs. Ivey Business Journal oferă într-un articol exemplul celor de la Samsung care spun că: „Dacă am renunța la producție am pierde.” Acest lucru subliniază faptul că cei care au avantaj competitiv prin inovarea de produs, ar pierde acest avantaj dacă nu s-ar ocupa și de producție. Păstrând aceste departamente „in-house” vei evita apariția de produse asemănătoare cu al tău.

 

Concluzie

Ce trebuie să reții este că cele două tipuri de inovare pot merge mână în mână sau se pot diferenția ca fiind două extreme. Ele sunt, într-adevăr două dintre multe tipuri de inovare, însă sunt printre cele mai folosite, lucrând cu resurse tangibile.

Primii pași pentru a ieși pe piață cu ideea ta de afaceri

Curs online pentru (viitori) antreprenori, manageri de produs sau manageri de marketing.

 

Din aceasi categorie