Doblin - 10 Tipuri de Inovare

1. Cum și de ce a apărut această abordare a inovării?

Această abordare a inovării, care privește procesul de inovare al unei companii din prisma a 10 dimensiuni, a fost inventată la Doblin, prin 1997. 

Doblin este o agenție globală de inovare, fondată în 1981 de către Jay Doblin și Larry Keeley. Potrivit site-ului lor, agenția are la bază o abordare a inovării centrată pe oameni și multidisciplinaritate. Tot pe site, poți vedea evoluția firmei, inclusiv momentul din 1997 când această abordare, 10 tipuri ale inovării, a fost dezvoltată.

După ani de testări și îmbunătățiri, în 2013, Larry Kelley, unul din co-fondatorii Doblin publică și carteaTen Types of Innovation: The Discipline of Building Breakthroughs

Doblin 10 types of innovation
sursa: www.doblin.com

Teoria celor 10 tipuri de inovare este rezultatul a aproape 40 de ani de studii și cercetare a peste 2000 de companii de succes, printre care Amazon, IBM sau Ford. Cei de la Doblin au vrut să identifice pattern-uri în companiile care inovează cu succes dar și motivele pentru care aceste inițiative eșuează.

Rezultate și descoperirile din urma celor aproape 40 de ani de studiu și cercetare sunt rezumate astfel în carte. Acolo, autorii încep prin a menționa că inovarea și inovațiile nu țin numai de creativitate și idei strălucite ci și de disciplină. Apoi, autorii oferă exemple pentru fiecare tip de inovare și momente cheie care au avut loc în aceste ecosisteme inovative, de-a lungul timpului.

 

2. Care sunt cele 10 tipuri de inovare? Exemple

Cele 10 tipuri de inovare identifcate de cei de la Doblin sunt împărțite în 3 mari categorii.

 

1. Configurația

Această secțiune conține toate elementele care stau la baza businessului – cele care constituie fundația acestuia și care îl fac să meargă. Acestea se regăsesc în patru dimensiuni:

10 types of innovation - configuration
sursa: www.doblin.com
1. Inovare de profit și business model

Această dimensiune ține de felul în care organizația ta face bani – pentru a inova gândește-te de unde îți iei venitul și ce poți face pentru a crește acest venit. Inovarea de profit are loc atunci când o companie găsește noi modalități de dezvolta, livra și, mai ales, captura valoare. Pentru asta, se analizează nevoile consumatorilor și se găsec noi oportunități de monetizare.

Exemplu de inovare de profit și business model – Netflix – pentru felul în care a schimbat radical industria de închiriat filme, la început, într-una de livrare de DVD-uri prin poștă și, mai apoi, în industria de streaming.

 

2. Inovare de rețea și aliați

Inovarea de rețea și aliați se referă la felul în care te ocupi de relațiile cu distribuitorii și cum abordezi strategiile din spatele parteneriatelor. Uită-te, de exemplu, la lanțul de aprovizionare – există loc de inovare?

Inovarea de rețea este o formă de inovare deschisă, o abordare a inovării care „presupune folosirea de fluxuri interne și externe de cunoaștere pentru a accelera inovarea internă și pentru a extinde piața pentru folosirea externă a inovării.” Cu alte cuvinte, inovarea deschisă este rezultatul împărtășirii de informații și expertiză dintre diferite companii.

Netflix dvd delivery service
sursa: www.businessinsider.com
3. Inovare de structură 

Pentru a inova la nivel de structură  trebuie să te uiți la procesele și taskurile care stau la baza organizației – de la IT la payroll etc – trebie să te gândești ce e necesar, ce poate fi eliminat, ce trebuie îmbunătățit, (prin inverstiția în noi tehnologii, de exemplu), ce poate fi externalizat.

Un exemplu de inovare de structură vine de la Google, cu Proiectul 20%, în care angajații pot lucra 20% din timpul de lucru, la proiecte personale de pe urma cărora poate beneficia și compania.

 

4. Inovare de proces

Inovarea de proces apare atunci când procesele din companie sunt îmbunătățite și eficientizate fie pentru a reduce timpul de producție, fie pentru a reduce anumite costuri. 

McDonalds este, probabil, unul dintre cele mai faimoase exemple de inovare de proces. În primul rând, e vorba despre procesul care a adus lanțul de fast-food acolo unde este astăzi. Este procesul care se petrece în spate, în bucătărie, și pe care deși clienții nu îl văd, el poate fi asociat cu un număr de balet al eficienței. 

De asemenea, McDonalds continuă să inoveze la nivel de proces și în ziua de astăzi. Lână Los Angeles, există un call-center care preia comenzile de la drive-through pentru mai multe restaurante din din diferite state ale SUA. Această inovație îi ajută să salveze câteva secunde pentru fiecare comandă.

 

2. Oferta

Această secțiune este despre ceea ce poate compania ta să le ofere clienților, în materie de produse, servicii, experiență și valoare.

10 types of innovation offer
sursa: www.doblin.com

1. Inovare de performanță a produsului

Pentru a inova astfel, uită-te cum poți îmbunătăți produsele pe care le oferi și performanța lor? Din toate punctele de vedere – cum le faci mai atrăgătoare, cum le faci mai eficiente? 

Inovarea de performanța produsului se concentrează pe valoarea, caracteristicile și calitatea produselor, atât prin dezvoltarea de noi produse cât și prin îmbunătățirea produselor pe care compania deja le oferă. Într-un mod interesant, aici ar putea intra și inovarea de proces. Poți citi articolul pe care l-am scris despre inovarea de produs și inovarea de proces pentru a înțelege relația dintre cele două.

Un exemplu de inovare de performanță a produsului este Gorilla Glass, produsă de Corning, despre care se poate spune că este rezultatul a 160 de ani de testare și îmbunătățire a produsului, până în forma lui din ziua de astăzi.

Create your Go-to-Market Strategy Plan

In just 3 online session (9 hours) you put theory into practice and learn how to launch your product, the safe way!

 

2. Inovare de sistem de produse

Asemănător cu inovarea de performanță a produselor, inovarea de sistem de produse ține de oferta companiei tale ca întreg – cum o faci să fie mai atrăgătoare? Mai precis, pe lângă produsele de bază, ce servicii complementare mai poți adăuga, care să satisfacă alte nevoi ale clienților și care, prin asta, să îți aducă profit?

Un exemplu de inovare de sistem de produse, pe care l-am întâlnit, este Nike+, un chit și o aplicație care aduce laolaltă mai multe produse și oferte NIKE, printre care Nie+ Run Club sau Nike+ Training Club.

 

3. Experiența

Această categorie este despre utilizator – despre experiența pe care el o are atunci când interacționează cu produsele, serviciile și toate aspectele companiei tale, în general.

10 types of innovation experience
sursa: www.doblin.com
1. Inovare de servicii

Inovarea de servicii ține pe de o parte de relația pe care utilizatorul o are cu compania ta – pentru a inova aici, trebuie să te întrebi –  Cum te comporți cu clienții? Care e relația dintre voi? Cum o îmbunătățești? Cum aduci din ce în ce mai multă valoare?. Pe de altă parte, ține de „relația” utilizatorului cu produsul, mai precis, ține de îmbunătățirea produsului din punct de vedere al utilizării acestuia – trebuie să fie ușor de utilizat.

Zappos, o companie care vinde haine și încălțăminte online, se mândrește cu faptul că le oferă clienților o experiență WOW, având chiar și sloganul – „To Live and Deliver WOW”. De cele mai multe ori, se referă la relația foarte personală pe care reușesc angajații să o stabilească prin telefon cu utilizatorii.

 

2. Inovare de canale

Canalele se referă atât la felul în care clienții și potențialii clienți află sau pot afla despre compania ta și oferta sa, cât și la felul în care comunici și întreții relația cu clienții. 

Un exemplu foarte interesant de inovare de canale, pe care l-am întâlnit, vine de la New York Public Library, care a creat Insta Novels – un mod foarte eficient pentru a se conecta cu o nouă generație de cititori, oferindu-le content pe care aceștia să îl consume cu drag, pe o platformă pe care deja o folosesc.

3. Inovare de brand

Inovarea de brand se ocupă pur și simplu de brandul companiei tale – se asigură că potențialii clienți pun brandul tău în fața brandului competiției. Pentru o strategie puternică de brand, trebuie să iei în considerare valorile firmei tale, poziționarea, beneficiile consumatorului și multe alte elemente pe care le-am acoperit în articolul despre Go-To-Market Strategy. 

Un exemplu de inovare de brand este Virgin Media, un colos care, până în ziua de astăzi, și-a exitns brandul pe piața de răcoritare, cu Virgin Cola sau chiar și în industra turismului cu Virgin Holidays.

 

4. Inovare de customer engagement

Inovarea de customer engagement  ține de părerea clienților despre produsul sau serviciul tău și despre cum poți tu să interacționezi mai eficient cu ei. Inovarea de customer engagement se face prin identificarea și satisfacerea nevoilor consumatorilor.

Un exemplu de inovare de customer engagement este Apple care, pe măsură ce lansează produse noi, își păstrează aceeași bază loială de clienți.1. Relația dintre cele 10 tipuri de inovare și alte abordări ale inovării

Fiind un concept atât de larg și totuși popular, inovarea nu poate fi limitată în cheia unui număr restrâns de termeni și dimensiuni. Nu, există o mulțime de abordări, paradigme și definiții ale inovării iar aceste 10 tipuri de inovare nu sunt decât una dintre acele abordări.

sursa: https://brandgenetics.com/

Într-adevăr, unele țin mai mult de mindset, aici ne putem uita la inovarea socială, altele țin de procese, aici ne putem uitat atât la inovarea de proces cât și la inovarea deschisă.În același timp, multe dintre abordări se aseamănă sau sunt incluse unele în altele. De exemplu, ne putem uita la relația dintre inovarea de rețea, prezentată în acest articol și inovarea deschisă. 

Abordarea celor 10 inovări este totuși o abordare cuprinzătoare, care acoperă o mulțime de dimensiuni ale unui business – de la elementele palpabile, cum ar fi produsele, până la elemente mai conceptuale, cum ar fi relația cu clienții.

 

4. Concluzii

Acum că le cunoști, trebuie să încerci și să înțelegi unde își au locul aceste tipuri de inovare în business-ul tău. Nu trebuie să te chinui să inovezi la toate nivelurile însă trebuie să dezvolți o gândire critică atunci când analizezi afacerea ta și dimensiunile sale.

De exemplu, inovarea de brand sau inovarea de canale sau cea care ține de customer engagement, sunt tipuri de inovare la care ar trebui să se uite toate companiile. La fel și cu produsele sau serviciile însă, nu trebuie neaparăt să te arunci după ultimele tehnologii. Totul trebuie făcut cu cap în urma unei analize riguroase și obiective.

Create your Go-to-Market Strategy Plan

In just 3 online session (9 hours) you put theory into practice and learn how to launch your product, the safe way!

 

Din aceasi categorie