Learn more about the 10 types of innovation developed by Doblin, which fit in three categories: Configuration, Offering and Experience.
Dutch Design Deltas este un proces de inovare dezvoltat de prietenii noștri de la Studio.Why in 3 pasi. Este o metodă care are la bază principiile Design Thinking-ului și care ne ajută să definim foarte clar problema, înainte da încerca să o rezolvăm.
Procesul Dutch Design Deltas ia în considerare, un pas in plus fata de procesul clasic in 5 pasi de Design Thinking, partea de business pe care o solutie o poate crea. Primul pas al procesului, Context Design, ne ajută să înțelegem felul în care „funcționează” piața, cu ajutorul unor instrumente de analiză a tendințelor.
În continuare, vom prezenta întregul proces și etapele sale – Context Design, Concept Design și Business Design.
Înainte de Context Design însă, procesul mai are un prim pas foarte important – WHY? – DE CE -ul proiectului. Fiecare provocare începe cu DE CE? Înainte de a trece la primul pas propriu-zis la procesului, echipa trebuie să înțeleagă pe deplin scopul și elementele esențiale ale proiectului. Acestea vin din motivația clientului și așteptările acestuia de la proiect, care apoi sunt transformate în ceea ce numim „Mission Statements”.
DE CE-ul este suma Mission Statement-urilor și a viziunii clientului asupra proiectului și a spațiului, respectiv, pieței în care acesta se va desfășura.
Context Design, primul Delta a procesului, este momentul în care echipa care lucrează la proiect trebuie să devină una cu acesta. Trebuie să înțeleagă situația ca întreg și, mai ales să definească problema, foarte clar, înainte de a se apuca să o rezolve. Acest lucru se mai numește și Problem Framing și spune că nu are rost să ne apucăm să rezolvăm o problemă până nu suntem 100% siguri că problema pe care o rezolvăm este problema corectă. De cele mai multe ori, nici clientul și nici utilizatorul final nu sunt conștienți de problema pe care o au, iar aici intervine rolul echipei de a analiza situația în totalitate și de a pune întrebările corecte.
Context Design, primul Delta dintre cei trei, are trei pași:
• UNDERSTAND – Pasul în care echipa se familiarizează cu contextul provocării și în care explorează toate aspectele acesteia, de la obiective, scenarii și limite. Se face o imagine în asamblu, analizând toate elementele și răspunzându-se la întrebări precum CE? CINE? CUM? și DE CE? După cum am menționat mai sus, în urma acestui pas, problema poate fi reformulată.
• EXPLORE – Aici, echipa lucrează în continuare la înțelegerea problemei însă, de data asta, se va pune accentul pe context din punctul de vedere al tendințelor, factorilor tehnologici, experților, tuturor stakeholderilor și, cel mai important, al utilizatorilor finali. Empatia este cea mai importantă, folosindu-se metode de înțelegere a ceea ce simt, gândesc și văd utilizatorii, ieșind la iveală nevoi, scopuril, dorințe, sentimente și frustări.
• DEFINE – La acest pas, se folosesc informațiile adunate din cei anteriori, pentru a defini scenarii pentru viitor, din perspectiva produsului/serviciului și al utilizatorilor. Se iau în considerare nevoile, barierele și, în general, toate descoperirile pentru a reformula problema într-un mod axat pe acești utilizatori finali. De asemenea, se pregătește un exercițiu de ideație prin crearea de scenarii, sub forma HMW? (How Might We?).
Citeste continuarea mai jos…
Abonează-te la Newsletter
Innovating Society ajută antreprenorii prin găsirea de soluții inovative la nivel de produs, strategie, oameni, marketing și transformare organizațională. Urmărește activitatea noastră pe canalele de social media:
Concept Design, al doilea Delta al procesului, este momentul în care echipa trece din spațiul problemei în spațiul soluției. Plecând de la ceea ce s-a descoperit în etapa de Context Design, echipa generază o serie de idei și posibile soluții și, mai apoi, prototipuri care vor fi testate cu un grup reprezentativ al utilizatorilor finali.
Concept Design are trei etape:
• CREATE – Aici se atinge „apogeul creativ” al procesului de design. Plecând de la rezultatele și descoperirile anterioare, echipa, împreună cu restul celor implicați în proces (stakeholderi) vin cu idei, soluții și direcții. Aceste idei vor fi dezvoltate în concepte și scenarii pentru design.
• EXPERIMENT – Momentul în care ideile dezvoltate anterior devin fizice. Se construiesc prototipuri care se testează cu utilizatori reali pentru a se stabili daca rezolvă cu adevărat o nevoie a acestora. Feedback-ul adunat va fi folosit pentru îmbunătățirea prototipurilor, se vor stabili noi criterii și se va repeta procesul până se atinge Product-Market Fit.
• POSITION – Scopul final al acestei etape este definirea unei poziționări pe piață a produsului. Astfel, echipa va defini competitorii, modelul de business și dezvoltă un elevator pitch. Dacă se atinge Product-Market Fit, se trece la următorul Delta, dacă nu, se repetă procesul (acesta fiind oricum unul iterativ) până se ajunge în punctul dorit.
Business Design este despre market strategy și extindere. Se lucrează pentru a găsi early adopters și apoi se face trecerea către piața comercială.
Acest ultim Delta este alcătuit din trei pași:
• ASSEMBLE – Această etapă pleacă de la insight-urile primite de la experți și early adopters. Având în vedere că produsul este deja în forma de MVP, aici se lucrează la funcționalități, pentru a adăuga valoare atât produsului cât și utilizatorilor finali.
• ORGANIZE – Se construiește echipa de bază și se calculează resursele și timpul necesar. De asemenea, se îmbunătățeste comunicarea și fidelizarea clienților prin construirea unei culturi organizaționale și a unui brand.
• ATTACK – Aici e vorba de operațiuni. Echipa definește procesul de vânzare, prețul și altele elemente economice care apoi sunt reformulate în urma unui proces iterativ. Se caută furnizori și distribuitori care se potrivesc cu modelul de business actual.
Dacă vrei să înțelegi mai bine procesul și cum este acesta pus în aplicare, am scris acest articol, un rezumat al meetup-ului din Cluj-Napoca, la care ne-am întâlnit cu Michiel Bloemendaal, unul dintre fondatorii Studio.Why.
La sfârșitul articolului este și un video, cu prezentarea integrală.
• Cand vrei să rezolvi o problemă cu care te confrunți de mai mult timp. Context Design, primul delta dintre cei trei, te ajută să vezi problema într-un mod obiectiv și scoate la iveală perspective la care, probabil, nu te-ai gândit.
• Când vrei să te asiguri că rezolvi problema corectă. De cele mai multe ori, nici utilizatorii și nici clienții nu înțeleg cu adevărat probelma pe care trebuie să o rezolve, construind astfel soluții pentru probleme inexistente sau care nu sunt suficient de importante pentru a asigura succesul afacerii tale.
• Când vrei să îți păstrezi avantajul competitiv. Înțelegerea pieței, a contextului și a tendințelor (atât de pe piață cât și din rândul consumatorilor) te ajută să construiești produse, servicii și experiențe pentru viitor prin înțelegerea factorilor care stau la baza inovării.
• Când vrei să te asiguri că atingi Product-Market-Fit. Procesul îți pune la dispoziție mindset-ul și instrumentele necesare pentru a te asigura că produsul tău rezolvă, cu adevărat, nevoile consumatorilor și astfel va avea succes.
• Când vrei să scalezi. Prin înțelegerea și discuțiile cu cei care sunt Early Adopters, vei construi un produs care, cu siguranță, va avea succes și pe piața comercială.
Vrei să afli mai multe despre acest proces? Programează o discuție de 15 minute pentru a vedea cum te putem ajuta!
Abonează-te la Newsletter
Innovating Society ajută antreprenorii prin găsirea de soluții inovative la nivel de produs, strategie, oameni, marketing și transformare organizațională. Urmărește activitatea noastră pe canalele de social media:
Learn more about the 10 types of innovation developed by Doblin, which fit in three categories: Configuration, Offering and Experience.
Learn more about the 10 types of innovation developed by Doblin, which fit in three categories: Configuration, Offering and Experience.
Learn more about the 10 types of innovation developed by Doblin, which fit in three categories: Configuration, Offering and Experience.