Abonează-te la Newsletter

Innovating Society ajută antreprenorii prin găsirea de soluții inovative la nivel de produs, strategie, oameni, marketing și transformare organizațională. Urmărește activitatea noastră pe canalele de social media:

Facebook / Instagram / Medium 

Design Your LEAN & Growth Hacking Experiments, cu Josse Dorleijn

happy attendees at a LEAN Startup and Growth Hacking workshop

Pe 20 Noiembrie, am fost la Silicon Forest, unde am organizat un workshop de LEAN Startup și Growth Hacking, facilitat de Josse Dorleijn.

Josse este fondatorul Moonshot Missions, o agenție de inovare. Înainte de asta, a lucrat timp de 6 ani la Google, unde a facilitat multe ateliere de inovare și strategie digitală pentru companii mari. 

Dacă vrei să vezi niște experimente de Growth și LEAN, ale unora din cele mai de succes business-uri, le poți descărca prin butonul de mai jos:

The 50% Rule

Pentru început, Josse ne-a vorbit despre această regulă – The 50% Rule.

Această regulă spune, într-un mod foarte simplu, că

 „A great product needs a great audience”.

Asta înseamă că eforturile de la început, trebuie împărțite, în mod egal, între construirea produsului și cunoașterea și, mai apoi, dezvoltarea, unei baze de utilizatori. Degeaba ai un produs senzațional dacă nimeni nu îl vrea. Corect? La fel, poți avea un număr serios de clienți fanatici, cărora trebuie să le oferi un produs de calitate.

Apoi, Josse ne-a prezentat următoarea piramidă, o variantă simplificată a Pirate Metrics. Această piramidă ne prezintă pașii necesari pentru creșterea unui business, folosind, pe rând, principii LEAN și Growth. Pașii sunt următorii:

  • Acquiring – Cine sunt utilizatorii produsului tău? Unde îi găsești?
  • Develop your product – Dezvoltarea produsului, care se face în paralel cu găsirea utilizatorilor, după cum spune The 50% Rule
  • Activation – Cum arată prima experiență a utilziatorului cu produsul tău? Cum o poți îmbunătăți?
  • Retention – Se întorc utilizatorii la produsul tău? Dacă nu, de ce?
Grow Your Business Pyramid

LEAN – Develop your product & Business model

LEAN Startup este o metodologie care funcționează pe baza principiilor – BUILD – MEASURE – LEARN. Astfel, vei învăța să construiești un prototip, pe care apoi îl vei testa cu utilizatori reali, de pe urma căruia vei afla ce poate fi îmbunătățit pentru a te asigura că acesta rezolvă nevoile acestora. Despre LEAN Startup am scris mai multe aici.

Josse ne-a prezentat o variantă mai adaptată a procesului LEAN, care include înca un pas, acela de construire a ipotezelor. Astfel, metodologia funcționează astfel – Hypothesize – Design – Test – Learn.

Aici, participanții au avut câte două minute să explice fiecare idee de busines pe care vor lucra și 5 minute pentru a scrie trei ipoteze despre: Audiență, Problema pe care o rezolvă, Soluția pe care o propun.

La această etapă, participanții au construit prototipuri și au învățat cum să comunice cu viitori clienți, pentru a testa și valida prototipul. Josse ne-a oferit o serie de exemple de prototipuri de succes, ale unor companii mari, precum Gilette, Dropbox sau Zappos. Lista de exemple o poți descărca din butonul de mai jos.

GROW – Activate your audience + Retain

GROWTH HACKING este o metodologie care combină Marketingul cu Product și Business Development, ce presupune testarea rapidă a diferitor canale și tehnici de dezvoltare de produs pentru a afla, într-un timp cât mai scurt, cele mai eficiente modalități de a-ți crește afacerea. Aceasta poate fi folosită atât pentru produse digitale, cât și fizice.

Aici, participanții au căutat, în primul rând, canalele prin care aveau cele mai mari șanse să ajungă la potențialii clienți. Pentru asta, Josse ne-a oferit un Framework pe care îl poți descărca mai jos. De asemenea, la capitolul ăsta, Josse ne-a recomandat să ne concentrăm foarte mult pe conținut și pe valoarea adăugată pe care o putem oferi clienților, în afară de produsul propriu-zis.

 Abonează-te la Newsletter

Innovating Society ajută antreprenorii prin găsirea de soluții inovative la nivel de produs, strategie, oameni, marketing și transformare organizațională. Urmărește activitatea noastră pe canalele de social media:

Facebook / Instagram / Medium 

Din aceasi categorie