Learn more about the 10 types of innovation developed by Doblin, which fit in three categories: Configuration, Offering and Experience.
Abonează-te la Newsletter
Innovating Society ajută antreprenorii prin găsirea de soluții inovative la nivel de produs, strategie, oameni, marketing și transformare organizațională. Urmărește activitatea noastră pe canalele de social media:
Pe 6 Noiembrie, ne-am întâlnit la ClujHub cu prietenul nostru Dave Kellas.
Dave lucrează ca și Creative Strategist la VIRTUE, o agenție media care funcționează sub aripa VICE. Cei de la Virtue sunt în spatele unor campanii de succes, cum ar fi adDRESS THE FUTURE a celor de la Carlings, Q, the Gengerless Voice, ambele campanii premiate la Cannes și Don’t Be A Browser, o campanie Google Chrome.
Rolul lui Dave este de a folosi instrumente de cercetare și Data pentru a înțelege cel mai eficient mod de a poziționa un brand, în cadrul unei anumite culturi. În actualul context, al erei digitale, crearea de branduri pe care oamenii să le iubească, necesită multă gândire și atenție. Iar pentru a transforma acel brand într-un business sustenabil, este nevoie de o strategie puternică.
Așadar, Miercuri, 6 Noiembrie, ora 18:00.
Ne-ați luat prin suprindere venind atât de repede! Dar asta ne-a bucurat foarte mult, evident. Și ați tot venit…
Am avut în acea seară aproximativ 150 de oameni. Cel mai mare meetup al nostru de până acum! Și, pentru asta, vă mulțumim din suflet!
Definiția preferată a lui Dave, vine de la Forbes și spune că:
„Un brand înseamnă tot ce crede publicul că știe despre oferta ta – atât factual, cât și la nivel emoțional. Numele brandului tău există într-un mod obiectiv, oamenii îl pot vedea. Este fix. Dar brandul propriu zis există doar în mintea cuiva.”
În ziua de astăzi, brandul, ca și bun intangibil valorează bani. Mult mai mulți decât acum douăzeci de ani. De asemenea, noile tehnologii aduc și mai multă valoare brandului. Asta înseamnă că ele trebuie construite mult mai atent, datorită globalizării, a faptului că un brand trebuie concretizat în contextul mai multor culturi diferite și datorită faptului că publicul a devenit mai selectiv și mai critic.
CHOICE – Înainte, era mai simplu. Acum însă, când piețele sunt suprasaturate, cu zeci sau sute de companii care oferă același lucru, cum î faci pe consumatori să te aleagă pe tine?
LOYALTY – Exemplul oferit de Dave este cel al serviciilor de streaming. Când există atâtea opțiuni, cum îi faci pe consumatori să te îți fie loiali ție?
SPEED – Lucrurile se schimbă extraordinar de repede. Poți să faci față?
Apoi, Dave a trecut la ceea ce voiam cu toții să auzim.
„O strategie de brand trebuie să fie pe termen lung.” Adevărat, însă trebuie să nu uităm să ne concentrăm și pe prezent.
„O strategie de brand este un plan.” Da, și nu. Un plan este rigid, în timp ce o strategie este mai mult un framework, pentru felul în care brandul ar trebui să reacționeze la diferite situații. O strategie este o articulare a scopurilor. Un plan spune că „asta e calea pe care trebuie să o iau ca să ajung acolo unde mi-am propus să ajung” în timp ce o strategie îți arată ceea ce trebuie să iei în considerare pentru a ajunge unde ți-ai propus, cu brandul tău, însă nu te limitează la o singură „cale”.
„Nu am nevoie de o strategie, trebuie doar să fiu agil.” E bine să fii agil, spune Dave, însă asta nu poate înlocui o strategie. Agilitatea poate fi o calitate a brandului, sau a companiei, însă o strategie este mult mai complexă de atât, agilitatea poate fi inclusă în strategia de branding.
„Cum rămâne cu strategia digitală?”– În cele mai multe cazuri, strategia digitală este doar un element al unui întreg, alături de strategia de preț și altele. Dacă te concentrezi doar pe optimizarea elementelor, vei uita de întreg, iar strategia de brand trebuie să se concentreze, în principal, pe întreg.
În primul rând, obiectivele trebuie să fie înțelese și acceptate de către membri interni ai organizației. Ele trebuie să fie aliniate și toată lumea trebuie să le îmbrățișeze. Ele reprezintă planul de atac.
Apoi, trebuie să ne gândim la crearea unui personaj. Exemplul dat de Dave a fost felul în care unii dintre noi construiam avatare în jocul Tony Hawk – Pro Skater 4.
„Brandurile puternice ne fac să ne gândim la personaje puternice.” spune Dave.
Scopul – De ce a fost personajul tău pus pe această planetă?
Personalitatea – Ce fel de persoană e brandul tău? Ce calități are? Ce calități îi lipsesc?
Comportamentul – Ce face personajul? Ce activități are? L-ai vedea la teatru sau într-un club?
Aspectul – Cum arată brandul tău? Ce îl face recognoscibil? E consistent atunci când vine vorba de felul în care arată?
Un mic exercițiu. Imaginează-ți că brandul tău este, pe rând – Kanye West, Theresa May și Trevor, din GTA V. Cum ar reacționa fiecare dintre aceste personaje, atunci când i-ai cere o cană cu ceai?
Termenul de „poziționare” nu mai e valabil, în contextul actual, pentru că „poziționare”, sensul cuvântului în sine, ne trimite cu gândul la ceva static, fix. Iar, după cum ne spunea și la început Dave, dacă vrei să ai succes, trebuie să fii flexibil.
De ce?
Așteptările consumatorilor o iau înaintea businessurilor, evoluează.
Businessurile nu vor mai fi definite de categorii fixe ci de nevoile consumatorilor.
Brandurile nu mai pot fi separate de businessuri.
2. Concentrează-te pe avantaje și puncte forte!
3. Strategia de brand este un framework pentru luarea deciziilor pentru a putea structura creativitatea și liberatea pe care o ai.
4. Validează constant și explorează ceea ce vede și înțelege audiența.
Dacă vrei să înveți mai multe despre Strategia de Brand și nu numai, uită-te la video-ul de mai jos, cu prezentarea integrală a lui Dave, de la Meetup.
Urmărește-ne pe YouTube, unde postăm regulat video-uri educative ce țin de inovare, strategie, cultură și antreprenoriat!
Abonează-te la Newsletter
Innovating Society ajută antreprenorii prin găsirea de soluții inovative la nivel de produs, strategie, oameni, marketing și transformare organizațională. Urmărește activitatea noastră pe canalele de social media:
Learn more about the 10 types of innovation developed by Doblin, which fit in three categories: Configuration, Offering and Experience.
Learn more about the 10 types of innovation developed by Doblin, which fit in three categories: Configuration, Offering and Experience.
Learn more about the 10 types of innovation developed by Doblin, which fit in three categories: Configuration, Offering and Experience.