Abonează-te la Newsletter

Innovating Society ajută antreprenorii prin găsirea de soluții inovative la nivel de produs, strategie, oameni, marketing și transformare organizațională. Urmărește activitatea noastră pe canalele de social media:

Facebook / Instagram / Medium 

Inovatii datorita carora Craciunul arata asa cum il stim noi astazi

Ah, Crăciunul, sărbătoarea preferată a tuturor…Sau nu? Indiferent de asta, este cu siguranță sărbătoarea cea mai mediatizată, cea mai luminoasă ( la propriu și la figurat) și, ei bine, sărbătoarea cea mai profitabilă. 

În 2018, românii au cheltuit peste 100 de miliarde de lei, pe cumpărături de Crăciun, cu aproape 6 miliarde de lei mai mult, față de anul precedent, 2017. Cum a ajuns această sărbătoare religioasă să devină un pilon de bază al consumerismului?

În cele ce urmează, vom prezenta, pe scurt, câteva inovații și businessuri care au adus Crăciunul în forma pe care o cunoaștem astăzi.

Coca Cola – Motivul pentru care Moș Crăciun și cam tot ce înseamnă Crăciun, în ziua de azi, este roșu.

Evident, cei de la Coca Cola nu l-au inventat pe Moș Crăciun. Însă, ei sunt responsabili cu felul în care arată el astăzi și îl cunoaștem cu toții. 

În 1931, cei de la Coca Cola i-au cerut unui ilustrator să creeze o pictură în care Moș Crăciun bea Coca Cola în ajunul sărbătorii. Acesta l-a pictat pe Moș Crăciun, pornind de la poemul ” ‘Twas the Night Before Christmas”, cu o barbă mare albă, obraji roșii și o figură rotunjoară.

Aceasta a fost prima apariție a moșului cu look-ul cel nou și a devenit imediat o imagine iconică, preluată de scriitori, regizori și practicanți din toate sferele artei.

Cu niște campanii de marketing solide, Coca Cola urma să devină simbolul Crăciunului. În ’95, au introdus campania „Sărbătorile vin” cu bine-cunoscutele camioane Coca Cola. Aparent, oamenii s-au atașat atât de tare de această campanie încât, în 2006, când cei de la Coca Cola au încercat ceva diferit, fanii s-au revoltat cu adevărat.

Luminițele de Crăciun – Prima inovație disruptivă, Thomas Edison și Edward Johnson

La câteva săptămâni după ce Thomas Edison a inventat primul bec incandescent și circuit electric, acesta a vrut să aducă invenția în fața unui public mai larg, prin expunerea unei instalații luminoase în laboratorul său din Menlo Park, New Jersey.

Planul era să pornească instalația în Ianuarie 1880. Pentru promovare, a vorbit cu un jurnalist apropiat de al său, în speranța că acesta va da sfoară-n țară. Edison a răspuns unui interviu, la sfârșitul lui 1879, cu încrederea că jurnalistul își va ține gura închisă.

Ei bine, acesta chiar a dat sfoară-n țară, numai că mult mai repede, ceea ce l-a făcut pe Edison să grăbească munca la proiect, pentru a nu strica cu totul surpriza.

Pe 29 Decembrie 1879, sute de curioși veneau spre Menlo Park, ba cu trenul, ba în trăsuri, pentru a vedea invenția luminoasă.

Un an mai târziu, Edward Johnson, un membru al echipei de marketing a lui Edison, a luat o instalație asemănătoare cu care și-a ornat bradul de crăciun din casă. Până atunci, erau folosite lumânări care, evident, prezentau un pericol de incendiu.

Luminițile erau vizibile din afara casei lui Johnson, făcând mulți trecători curioși de noul ( și mai puțin periculosul) mod de a orna bradul de crăciun. Clasicele instalații au început să fie comercializate în 1902, când General Electric au început să le producă în masă, fiind totuși destul de scumpe pentru publicul larg de la vremea aceea.

Povestea renului Rudolf – Un mod de a economisi bani

Până în 1939, cei de la magazinul universal Montogmery Ward, din Wisconsin aveau o tradiție prin care cumpărau și împărțeau cărți de colorat, cu ocazia Crăciunului.

Din dorința de a economisi bani, cei care se ocupau de lanțul de magazine au decis să își creeze propriile cărți de colorat pe care mai apoi să le distribuie. Asta presupunea și creerea unei povești.

Robert L. May, unul dintre angajați, a venit cu ideea de Rudolf, renul cu nas roșu, pe care a finisat-o și testat-o cu fiica sa de 4 ani, până la o variantă de care au fost amândoi mulțumiți. 

Inițial, șeful său nu a fost mulțumit deoarece, spunea el, nasul roșu a lui Rudolf implică că acesta ar fi fost beat. Totuși după ce povestea a fost ilustrată de un coleg, acesta a fost mulțumit și și-a dat acordul.

În 1947, cartea a fost publicată la nivel comercial și doi ani mai târziu a fost înregistrată și o versiune muzicală a poveștii.

Felicitările de Crăciun – O soluție eficientă pentru oamenii ocupați

Atât prima felicitare de Crăciun cât și practica propriu-zisă de a trimite aceste felicitări au fost inventate de către Sir Henry Cole, un funcționar public din Marea Britanie, și un inventator responsabil pentru multe inovații din domeniul educației și comerțului, din secolul 19.

Povestea spune că perioada sărbătorilor era mereu una aglomerată în casa familiei Cole însă transmiterea urărilor de crăciun era, totuși, o prioritate. De aceea, era necesară o soluție care putea economisi niște timp.

Astfel, Sir Henry a apelat la prietenul său, artistul John Callcott Horsley pentru a-și pune ideea în aplicare. Așa a apărut prima felicitare de crăciun, care prezenta familia Cole la o masă, făcând un toast, cu textul ” A Merry Christmas and A Happy New Year to you”

Acesta a imprimat o mie de astfel de felicitări care urmau să fie personalizate cu o urare scrisă de mână.

Aceste felicitări au fost oferite și spre vânzare, dar cu un preț nu prea accesibil. Evoluția tehnologică de la acea și creșterea rapidă a industriei editoriale au dat startul acestei tradiții, atât de cunoscută în ziua de azi.

Îți dorim un Crăciun fericit și sărbători speciale alături de cei dragi!

Sperăm să ne auzim la anul, cu forțe proaspete și cu provocări noi pe care le vom transforma împreună în succese!

Dacă vrei să fii primul care află de evenimentele noastre sau ultimele noutăți în materie de conținut, înscrie-te în lista noastră de newsletter aici.

 Abonează-te la Newsletter

Innovating Society ajută antreprenorii prin găsirea de soluții inovative la nivel de produs, strategie, oameni, marketing și transformare organizațională. Urmărește activitatea noastră pe canalele de social media:

Facebook / Instagram / Medium 

Din aceasi categorie