Cei 6 pasi de urmat pentru un proiect de inovare reusit

Inovarea este un proces complex care poate incepe de la niste presupuneri si se poate termina cu rezultate total neasteptate, deoarece este un proces continuu de descoperire si incercare. Asadar, nu există nicio formulă sigură pentru a produce inovații de succes, dar putem să luăm exemplu de la companii care au reușit și să le urmărim procesul, adaptându-l pentru fiecare caz în parte. Aceste companii stăpânesc foarte bine niște pași, numiți și the six P’s (cele șase P-uri): planificarea, pipeline-ul, procesul, platforma, oamenii (people) și performanța.

 

1.Planificarea

Pentru început, primul “P” vine de la Planificare, ceea ce reflectă faptul că inovația trebuie să înceapă cu o strategie. În următorii ani, care sunt sursele de venit care aduc cea mai mare creștere sau cel mai mare profit, pentru care directorul companiei merită să își îndrepte toată atenția? Atunci când planifici ceva nou, care sunt factorii fără de care proiectul nu va putea fi realizat cu succes? De exemplu, pentru un producător de sucuri acidualte, un factor strategic de luat în considerare ar fi tendința pieței de a se îndrepta spre sucuri sănătoase. Așadar, planificarea oferă o imagine a contextului, atât cât și în ce direcție trebuie să ne concentrăm activitățile de inovare, care să permită generarea unor idei pentru soluționarea unor probleme critice ale afacerii.

Desigur, nu este de ajuns doar să vii cu o idee.

 

2. Pipeline

Un Pipeline este de ajutor pentru a colecta, organiza, vizualiza, prioritiza și menegeria ideile. Din nefericire, acesta este deseori influențat de cel care care are gură mai mare sau sau de un manager care avea de mult în cap să implementeze o idee. O decizie nu trebuie luată așa. Fără un pipeline structurat, oamenii devin dezinteresați privind cum organizația urmărește niște idei greșite.

 

3. Proces

Când vorbim despre Proces ne referim la pașîi pe care îi urmăm că să ajungem de la stadiul de idee la implementare – practică ce este cunoscută și sub numele de project management. Oricărui om îi place să vină cu o idee bună, dar cineva trebuie să o transformă în realitate. Procesul începe cu realizarea studiului de fezabilitate a ideii, crearea unui plan de afaceri detaliat, dezvoltarea unui prototip, îmbunătățirea conceptului în urmă feedback-ului, implementarea, și în cele din urmă colectarea datelor după ce produsul sau serviciul întră pe piață, învățând ce a mers bine pentru a repetă și dată viitoare, și ce a mers mai puțîn bine pentru a ști unde trebuie să avem mai mare grijă.

 

3.Platforma

Platforma este un software online unde se monitorizează o idee, de la începutul ei în pipeline până la analiză valorii acesteia după implementare. Nu este doar o unealtă pentru a planifică sarcini și resurse; ea oferă managerilor vizibilitate, control și încredere asuprea întregului portofoliu de inovație. Acest software are totodată capacitatea de a asigura că echipele urmăresc un proces comun bazat pe cele mai bune practici, și oferă raporturi cu situațiile curente ce pot fi folosite în ședințele regulate de verificare a proiectului.

 

5. Oamenii (people)

Un plan de inovare are deasemenea nevoie și de dedicația celor incluși în proiect, Oamenii (people). Managerii trebuie să fie deschiși la noi idei și cultură companiei cu privire la inovație trebuie să sprijine acest fel de inițiativa, altfel procesul de inovație nu va putea fi susținut și realizat. Este nevoie de un campion care duce orice idee la bun sfârșit, și un sponsor executiv care poate sprijini proiectul cu bugetul necesar, timp și resurse, dar și motivarea echipei. Pe lângă acestea, oamenii din întreagă organizație trebuie să stea cu urechile și ochii deschiși pentru a scana probleme interne de lucru, tendințele pieței și activitățile competitorilor.

Ultimul “P”, dar nu și cel din urmă,

 

6. Performanta

Performanța este un factor critic de succes care trebuie evaluat pentru a putea integra și introduce inovația. De exemplu, definirea unor indicatori pentru a evalua cum performa inovația, stabilirea persoanei care va ține întâlnirile lunare pentru verificarea proiecutlui și organizarea programului de inovare. Mult prea des întâlnim manageri care sunt prea fixați uitându-se pe bilanțul companiei, informație care îi interesează pe partenerii deja implicați sau potențiali. Dar aceste raporturi financiare arată informație bazată pe ce s-a întâmplat în trecut, putând fi comparată cu situația în care încercăm să conducem o mașînă uitându-ne în oglindă retrovizoare. Cu toate că este important să acordăm atenție situației financiare curente, viitorul succes va depinde de a stabili corect planul de inovație și de a-l implementa cu succes pentru a menține afacerea cu un pas înaintea competitorilor.

Inovația are nevoie de campioni, oameni care se vor confruntă cu probleme și piedici, ce vor convinge pe cei sceptici că într-adevăr există o nevoie de a face lucrurile diferit pentru a putea veni cu idei ce vor aduce rezultate. Poate ești chiar tu acela pentru departamentul tău, sau poate pentru întreagă companie. Dacă este așa, te va aștepta o perioada palpitantă. Însă ține minte, o dată ce o idee bună este înregistrată ea nu poate dispărea; dar sunt multe lucruri de care trebuie să ai grijă înainte că să o vezi că devine realitate: așadar haide să trecem la treaba și să începem această aventură împreună..

Aboneaza-te la Newsletter:

InnovatingSociety este o agentie de inovatie din Romania care combina expertizele de Business & Product Innovation pentru a ajuta companiile sa gaseasca solutii inovative la probleme complexe.

Facebook / Instagram / Medium 

Din aceasi categorie