Lean Start-Up. In ce situatii se foloseste?

Cum sa reusesti la inceput de drum?

90% dintre start-up-uri esueaza fiindcă scot pe piata produse sau servicii de care lumea nu are nevoie. Ca antreprenor este usor sa te indragostesti de ideea ta si sa crezi ca toata lumea o sa faca la fel, insa doar evidenta clara poate demonstra cat de dorit este un produs. Fara presupuneri! O idee, oricat de buna este ea, trebuie testata cu grupul tinta de consumatori, altfel vei putea avea surprize.

Şi de aceea există modelul de Lean Start-Up. Nu numai că există, ci este din ce în ce mai adoptat de către antreprenorii de peste tot. Orice început de afacere este riscant. Motivele sunt numeroase şi de aceea nu are sens să le enumerăm. Incertitudinea există cu siguranţă. Ce face însă, metoda Lean Start-Up, este să minimizeze, cât mai mult cu putinţă, riscurile.

Cum functioneaza metodologia Lean Start-up?

În principiu, există trei paşi de urmărit. Aceşti paşi însă, trebuie repetaţi printr-un proces circular până cea mai bună variantă este descoperită.

Primul pas se referă la IDEE – Ideea de afacere. Aceasta poate fi reprezentată într-un Business Model Canvas. Aici sunt precizate ipotezele care urmează fi testate. Nu te gândi prea mult să finisezi acest Model de Business pentru că, cel mai probabil, acesta v-a trebui modificat în funcţie de feedbackul pe care îl vei primi.

Următorul pas este REALIZAREA IDEII, printr-un prototip sau MVP, Minimal Viable Product. Aceasta este o variantă preliminară a produsului final, realizată având în considerare ceea ce se regăseşte în Business Model Canvas, pe care l-ai completat la pasul anterior. Prototipul nu trebuie să fie, sub nicio formă, complex. El trebuie să conţină caracteristicile care se vor testate şi din urma cărora vrei să înveţi ce, cum şi unde trebuie îmbunătăţit. Acest lucru se face la următorul pas:

TESTAREA prototipului. Pentru a garanta succesul produsului în rândul consumatorilor, acesta trebuie testat. Ideea de bază, la acest pas, este să trimiţi produsul consumatorilor, într-o formă nefinisată, pentru a aduna feedback şi pentru a îmbunătăţi constant de pe urma feedbackului. Prin aceasta, produsul “creşte” între consumatori, lucru care garantează faptul că acesta răspunde nevoilor acestora.

Un produs testat, creat pentru nevoile consumatorilor

Am spus că acest proces este circular ceea ce presupune că după testare te vei întoarce din nou la IDEEA de bază pe care o vei modifica în funcţie de rezultatele testării. Acest lucru se repetă până când eşti sigur că produsul este mulat perfect pe nevoile consumatorilor.

Aşadar, acum că ştii ce presupune modelul de LEAN START-UP, crezi că afacerea ta ar putea beneficia de pe urma lui? Noi credem că da, cu siguranţă.

Programează o convorbire de 15 minute să lucrăm impreună ca să reuşeşti la început de drum!

Aboneaza-te la Newsletter:

InnovatingSociety este o agentie de inovatie din Romania care combina expertizele de Business & Product Innovation pentru a ajuta companiile sa gaseasca solutii inovative la probleme complexe.

Facebook / Instagram / Medium 

Din aceasi categorie